Svet

Zelenski: Bez SAD, Evropa neće moći da nas podržava onako kako treba

Ukoliko Amerikanci ne isporuče dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, a Rusija nastavi da napreduje na frontu, može doći do raskola u EU i NATO i nove podele sveta, tvrdi predsednik Ukrajine
Zelenski: Bez SAD, Evropa neće moći da nas podržava onako kako trebaGetty © Chip Somodevilla / Staff

Amerikanci neće prestati da nas podržavaju, rekao je u intervjuu za nemačku televiziju ARD predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je odmah zatim dodao da smatra da Evropa, bez Vašingtona, neće moći sama da podržava Kijev ni finansijski, ni vojno u onoj meri u kojoj je to potrebno.

Kako kaže, kašnjenje američke pomoći već ima uticaja na neke lidere EU, a, ukoliko dodatna pomoć na kraju ne bude isporučena i Rusija nastavi da napreduje u Ukrajini, može doći do raskola u Evropi i NATO-u.

To bi moglo dovesti do "nove podele sveta", zaključio je Zelenski.

Zelenski je zatim još jednom uplašio Nemce potencijalnim trećim svetskim ratom, u vezi sa kojim je rekao da nemački kancelar Olaf Šolc oseća da se Rusija sprema za to.

"Rusija će se spremiti. Ne mogu vam reći gde će se to dogoditi. U Nemačkoj, na granicama, u Poljskoj ili u baltičkim državama? Ne mogu to reći. I ne mogu vam reći ko će, ne daj Bože, biti prvi na udaru. Ali, mislim da kancelar razume da takav rizik postoji. A to bi definitivno bio treći svetski rat. Gde god da Rusija udari, ovu ili onu zemlju NATO-a, to bi u svakom slučaju značilo početak trećeg svetskog rata".

U tom kontekstu je dodao da će razgovarati sa Donaldom Trampom, budući da je on izjavio da bi umeo da zaustavi sukob za 24 časa.

"Ukoliko njegova formula dovede do mira, i ukoliko mu je za to zaista potrebno samo 24 sata, onda ću biti veoma srećan predsednik. Veoma srećan. Jer znam koliko ljudi izgubimo u jednom danu. Znam koliko to košta", rekao je Zelenski.

Govoreći o ukrajinskoj vojsci, poručio je da ona danas, navodno, ima 880.000 ljudi. 

Potvrdio je i da je istina da su vojni komesarijati bukvalno lovili ljude na ulici, koji, kako kaže, nisu hteli da se jave centrali, ali, dodaje, to nije bilo ispravno. 

"Bili su takvi slučajevi, da. Da li je to ispravno? Apsolutno ne. I oni ne treba to da rade. Zato sam i zamolio naše vojnike i poslanike da, kada budu pripremali nacrt zakona o mobilizaciji, da ne bude opcije da idu po ulicama. Danas postoji mogućnost da se to uradi elektronskim putem", rekao je Zelenski, komentarišući snimke o prisilnoj mobilizaciji koji su kružili internetom. 

Ipak, ukrajinski mediji podsećaju da je nacrt zakona o mobilizaciji koji je predložila Vlada Ukrajine pretpostavljao komunikaciju sa potencijalnim vojnicima elektronskim putem. Poslanici su, međutim, tražili da se taj predlog izbaci iz nacrta zakona.

Predsednik Ukrajine je za nemački medij poručio i da je zahvalan Berlinu što izdvaja novac za izbeglice iz Ukrajine, ali, dodaje, više bi voleo da Nemci ista ta sredstva daju Kijevu koji će onda sam odlučiti kako da ih raspodeli.

image