Rusija

Ruski ambasador u SAD: Vašington i trabanti samo pogoršavaju situaciju

Amerika odbija da razume ključne zahteve Moskve, a umesto toga naoružava kijevske marionete
Ruski ambasador u SAD: Vašington i trabanti samo pogoršavaju situaciju© Justin Sullivan/Getty Images

Odbijajući da razumeju zahteve Moskve i nastavljajući da naoružavaju Ukrajinu, SAD i njihovi saveznici samo pogoršavaju sukob, kaže ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Moskva je, kako je istakao Antonov u razgovoru za "Njuzvik", uporna da u jednom trenutku postigne mirovni sporazum sa Kijevom, uprkos otporu Zapada, koji je "učinio sve da Ukrajini oduzme nezavisnost i pretvori je u antiruski mostobran".

"Umesto da čuje i razume ključne zahteve Rusije, a to su denacifikacija i demilitarizacija ukrajinskih nasilnika, kao i odbacivanje rusofobije i NATO planova Kijeva – Vašington i njegovi sateliti samo pogoršavaju stvari", naglasio je ruski ambasador.

SAD i EU, kako on ističe "prebacuju oružje svojim marionetama u Kijevu nazivajući to 'dobrom investicijom'".

"Oni zatvaraju oči pred eklatantnim zločinima svojih 'klijenata', koji koriste smrtonosnu opremu za činjenje ratnih zločina i terorističkih akata protiv javne infrastrukture, civila, pa čak i sopstvenih vojnika", dodao je ambasador, aludirajući, između ostalog na obaranje ruskog transportnog aviona Il-76 sa 65 ukrajinskih zarobljenika prošlog meseca.

Prema rečima Antonova, Rusija "i dalje ne odustaje od dijaloga" o Ukrajini uprkos tome što dobija samo "neprihvatljive" predloge od Kijeva i njegovih zapadnih pristalica.

"Insistiraju da ne postoje alternative besmislenoj i jednostranoj 'formuli Zelenskog', iako ne uzimaju u obzir poziciju Rusije i zanemaruju aspiracije Globalnog Juga, koje neokolonizatori pokušavaju da obmanu i cinično koriste", rekao je on.

Takozvana "formula mira", koju ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski promoviše od 2022. godine, poziva Rusiju da se povuče sa svih teritorija na koje polaže Kijev, da Moskva plati reparacije i da se formira tribunal za ratne zločine.

Da bi se pronašlo diplomatsko rešenje u Ukrajini, SAD i njihovi saveznici bi morali da promene kurs u odnosu prema Rusiji, insistira je ambasador.

"Nema izgleda da se sa našom zemljom razgovara sa pozicije sile i sankcionog pritiska. Što pre Amerika to shvati, pre će svet imati priliku da se vrati na stabilan, održiv i predvidljiv put razvoja", rekao je Antonov .

image