Rusija

Moskva: Amerika krajnje olako zvecka nuklearnim oružjem, izgubila dodir s realnošću

Vašington i njegov "nezasitni vojno-industrijski kompleks" imaju direktne koristi od krvoprolića u Ukrajini, ističe ruski ambasador u SAD
Moskva: Amerika krajnje olako zvecka nuklearnim oružjem, izgubila dodir s realnošćuGetty © Photo by Justin Sullivan

Sjedinjene Američke Države su izgubile dodir sa realnošću, drznule su se da govore o verovatnoći direktnog vojnog sukoba sa Rusijom, upozorava ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Prema njegovim rečima, takve "horor priče" se plasiraju da bi se poreskim obveznicima i trezvenim političkim snagama opravdali basnoslovni troškovi "obuzdavanja" Ruske Federacije.

U pokušaju da "doliju ulje" na vatru u ukrajinskom sukobu, SAD krajnje olako govore o mogućnosti direktnog sukoba američkih i ruskih oružanih – "ovakva provokativna retorika je neprihvatljiva za odgovornu nuklearnu silu", naglašava Antonov.

Vašington i njegov "nezasitni vojno-industrijski kompleks" su direktni korisnici krvoprolića u Ukrajini, a to potvrđuje još jedan paket pomoći SAD za "lude neonaciste u Kijevu", dodaje on u saopštenju ambasade.

Antonov poziva američke vlasti da se "opamete i prestanu da prave haos širom sveta u pokušaju da spasu američku hegemoniju od pada.

Američki predsednik Džozef Bajden je ranije ove nedelje rekao da Rusija navodno planira da napadne NATO zemlje nakon što pobedi u sukobu u Ukrajini. Postoji velika verovatnoća da će američka vojska učestvovati u konfrontaciji sa ruskim trupama ako pobede u SVO, ocenio je ranije koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi.

Rusija je više puta isticala da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja NATO bloka, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Istovremeno, ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi, a Zapad mora da prestane sa militarizacijom kontinenta.

image