Svet

Bela kuća upozorava: Vašingtonu će ponestati novca za Ukrajinu do kraja godine

Situacija nije ništa bolja ni preko okeana, gde je sudbina paketa pomoći za Kijev u vrednosti od 50 milijardi evra neizvesna
Bela kuća upozorava: Vašingtonu će ponestati novca za Ukrajinu do kraja godineGetty © Alex Wong/Getty Images

Sjedinjene Američke Države će ostati bez sredstava za podršku Ukrajini u narednim nedeljama ako Kongres ne preduzme mere, saopštila je danas direktorka Kancelarije za budžet Bele kuće Šalanda Jang.

Podsetimo, republikanski poslanici u Predstavničkom domu su blokirali predlog zakona Bajdenove administracije za dopunske finansije koji bi objedinile sredstva za Ukrajinu, Izrael i Tajvan, a čija vrednost premašuje 100 milijardi dolara.

Prethodno su izvori za američku mrežu En-Bi-Si rekli da će šanse za usvajanje zakona o značajnoj finansijskoj pomoći za Kijev drastično opasti ako to ne bude učinjeno do kraja godine.

Jang je u pismu liderima Kongresa navela da je zabrinutost za sudbinu dalje američke podrške Ukrajini porasla nakon višemesečnih sukoba u Kongresu oko vladine potrošnje, uključujući vojnu pomoć Ukrajini, prenosi "Fajnenšel tajms".

"Ne postoji magični lonac iz kojeg se vade sredstva. Nestalo nam je novca, i skoro nam je ponestalo vremena", upozorila je Jang.

Prema njenim rečima, SAD sada "nemaju novca da podrže Ukrajinu u ovoj borbi a podršku koju Ukrajina dobija od SAD ne mogu da joj daju drugi".

Republikanci u Senatu zapretili su da će blokirati pomoć početkom novembra ukoliko ne budu donete bezbednosne rezolucije na južnoj granici SAD, što bi dovelo do sukoba sa demokratama.

Ni preko okeana ništa bolje

Evropska unija sreće se sa sličnim problemom, ističe britanski list u zasebnom tekstu, napomenuvši da nesuglasice unutar bloka oko paketa od 50 milijardi evra za Kijev rastu, a da Mađarska blokira napore da se Ukrajina uvede u blok.

Napori EU da se postigne kompromis otežani su zbog pobede desničarske stranke na izborima u Holandiji i nakon nedavne presude nemačkog suda, kojom se ograničava zaduživanje nemačke vlade. Sporazum o budžetu "predstavlja veoma težak posao", izjavio je visoki zvaničnik EU.

Mađarski premijer Viktor Orban je obećao da će staviti veto na pregovore Ukrajine o članstvu u EU, a takođe se i protivi nastavku finansiranja Ukrajine.

Pedeset milijardi evra za Ukrajinu nalazi se u paketu sa zahtevima za 15 milijardi evra za migracije, 10 milijardi evra za investicije u "strateške tehnologije" i 19 milijardi evra za otplatu kamata na zajedničko zaduživanje EU.

image