Rusija

Medvedčuk: Ukrajina postaje siromašna, nemoćna evropska provincija

Izabravši politiku evropskih integracija, Kijev je već sada počeo ekonomski da slabi, dok pojedine zemlje EU blokadama i embargom jasno stavljaju da znanja da ne žele da vide Ukrajinu kao deo saveza
Medvedčuk: Ukrajina postaje siromašna, nemoćna evropska provincija© Envato.elements.com

Rusija nikada nije bila protiv toga da Ukrajina uđe u Evropsku uniju, već se protivimo njenom priključenju NATO-u, piše Viktor Medvedčuk u poslednjem autorskom članku objavljenom na sajtu "Smotrim.ru"

On dodaje da je ekonomija Kijeva počela da slabi, čim su se vlasti odlučile za Zapad.

Ukrajina je tada postala najsiromašnija zemlja Evrope, jer su joj nametnuli lažni koncept integracije u evropsku ekonomiju koji je bio osuđen na propast.

Takođe, stvorena je diskriminaciona zona slobodne trgovine sa Unijom, navodi bivši lider opozicione partije "Opoziciona platforma – Za život", aludirajući na blokadu kamiondžija na poljsko-ukrajinskoj granici, ali i druge blokade prevoza robe koje su zatim usledile.

Sve to, dodaje on, dopunjuje se i dalje usvajanjem novih ograničenja protiv ukrajinskog biznisa.

Dalje, Medvedčuk podseća da je Evropska komisija sredinom godine zabranila uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza i drugih poljoprivrednih proizvoda u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku, a odluka je zatim bila produžena do septembra.

Nakon toga usledile su jednostrane mere pojedinih država - pre svega Poljske i Mađarske - koje su zabranjivale uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Prema zvaničnim podacima, Slovačka će ovu zabranu takođe produžiti od 1. januara 2024. 

Osim toga, Poljaci su blokirali kopnene granične prelaze sa Ukrajinom, a blokada će trajati do 1. februara sledeće godine. Protestima su se priključili i poljski poljoprivrednici. Slovačka je zatim, takođe od 1. decembra ove godine, blokirala prelaze na granici sa Ukrajinom, dok je Mađarska zatvorila granice za ukrajinske prevoznike robe koji sada dolaze iz Slovačke.  

Sve to dovelo je do velikih redova na granicama, a zatim i do porasta cene tečnog gasa za 29 odsto u Ukrajini, piše Medvedčuk.

"Šta je to ako nije otvaranje ekonomskog fronta EU protiv Ukrajine? U Ukrajini jednoglasno projektuju katastrofalne posledice po privredu u slučaju nastavka i/ili proširenja blokade koja se odnosi na prevoz robe. Prognozira se porast inflacije, pad u spoljnoj trgovini i pad ekonomske aktivnosti. Reklo bi se da bi, prema legendi o evropskim integracijama, sve trebalo da bude sasvim drugačije, ali eto, to je realnost".

Ali, ističe Medvedčuk, "ova godina je po ko zna koji put pokazala da Ukrajina u EU nikome nije potrebna".

"To su svojim akcijama još jednom pokazale pojedine zemlje članice EU u sferi poljoprivrede, uvodeći embargo i blokadom transporta. Da li je bilo moguće predvideti takav razvoj događaja? Naravno!", piše on, dodajući da je njegov pokret "Ukrajinski izbor" još 2013. upozoravao na negativne ekonomske posledice sklapanja dogovora sa EU o slobodnoj trgovini. 

"Za današnju Ukrajinu, politika usmerena ka evropskim integracijama znači gubitak u svim oblastima. Prvo, gubitak u ekonomskom smislu: potpuna predaja sopstvenog ekonomskog suvereniteta. Drugo, to je i gubitak u političkom smislu - predaja političkog suvereniteta, jer se Ukrajinom više neće upravljati iz Kijeva", navodi Medvedčuk.

Kako dodaje Ukrajina će postati siromašna, nemoćna evropska provincija. On se osvrnuo i na nezamislivo mešanje u proces formiranja Ustavnog suda i agencija za sprovođenje zakona Ukrajine.

"Treće, (evropske integracije) podrazumevaće potpuni gubitak pravog identiteta Ukrajine, jer zapadni gospodari ne kriju da žele da stvore novi narod, očišćen od sećanja, vere i moralnih načela iz prošlosti. Uništavanjem 'pogrešnih' ljudi, njihove vere, jezika i mentaliteta, uništavaju se Ukrajinci, kako ekonomski tako i fizički", navodi on.

image