Svet

Kongresna komisija poziva da SAD povećaju svoj nuklearni arsenal "zbog ujedinjene Kine i Rusije"

"S obzirom na trenutne tokove i pretnje, naša nacija će se uskoro susresti sa fundamentalno drugačijim globalnim okruženjem", navodi se u izveštaju
Kongresna komisija poziva da SAD povećaju svoj nuklearni arsenal "zbog ujedinjene Kine i Rusije"Getty © Photo by Jeon Heon-Kyun-Pool/Getty Images

Sjedinjene Države moraju da prošire i modernizuju svoj nuklearni arsenal kako bi odvratile kombinovanu agresiju komunističke Kine i Rusije, navodi se u novom izveštaju Kongresne komisije.

Planirani nuklearni kapacitet "ograničava" sposobnost Sjedinjenih Država da efikasno spreče rat sa Kinom i Rusijom, navodi se u izveštaju Kongresne komisije o strateškom položaju Sjedinjenih Država.

"S obzirom na trenutne tokove i pretnje, naša nacija će se uskoro susresti sa fundamentalno drugačijim globalnim okruženjem: suočićemo se sa svetom u kojem dve države poseduju nuklearne arsenale paralelne našim", navodi se u izveštaju.

U izveštaju se naglašava da bi novi sukob sa jednom ili obema silama realno mogao da dovede do nuklearne katastrofe i da bi ga trebalo odvratiti.

Nuklearne snage SAD "nisu dovoljne" 

Sve u svemu, u izveštaju se naovdi da su trenutni planovi za modernizaciju nacionalnih nuklearnih snaga "neophodni, ali ne i dovoljni", s obzirom na "sve veću sposobnost Kine i Rusije da zajednički prete Sjedinjenim Državama svojim nuklearnim arsenalima".

Koautor izveštaja, viši saradnik Instituta Hadson Maršal Bilingsli rekao je da je ključni faktor u donošenju odluka Komisije brzo širenje kineskog nuklearnog arsenala.

"Oni su na korak od toga da nam pariraju ili čak nadmaše broj našeg nuklearnog oružja", rekao je Bilingsli.

Njegovi komentari odnosili su se na najnoviji izveštaj Pentagona o vojnoj moći Kine u kom se navodi da ta država već ima 500 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i da će ih do 2030. godine imati više od 1.000.

Viši saradnik Instituta Hadson Rebeka Hajnrihs, takođe koautorka izveštaja, rekla je da je neophodno suprotstaviti se ujedinjenim Rusiji i Kini, koje su "ušle u dosad neviđeno sveobuhvatno strateško partnerstvo".

image