Svet

Tajno glasanje i mahnita kampanja: Rusija istisnuta i iz Međunarodne pomorske organizacije

Agencija UN očigledno gubi nepristrasnost, ocenjuje Moskva
Tajno glasanje i mahnita kampanja: Rusija istisnuta i iz Međunarodne pomorske organizacijewww.globallookpress.com © Bernd Wüstneck/dpa

Nakon što je izgubila mesto u Izvršnom savetu Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO), Rusija nije uspela da obezbedi reizbor u izvršni organ agencije UN - Međunarodnu pomorsku organizaciju (IMO).

IMO sa sedištem u Londonu je odgovoran za regulisanje bezbednosti međunarodnog brodskog saobraćaja, sprečavanje zagađenja i upravljanje drugim pitanjima. Okuplja 175 zemalja članica. Rusija, koja je dugogodišnji član Saveta IMO, je izbačena iz izvršnog tela nakon tajnog glasanja za odabir 40 nadzornih članova.

Ishod glasanja bio je rezultat "mahnite i politizovane kampanje", koju je pokrenuo Kolektivni zapad, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. "Od samog početka izbornog ciklusa, zapadne zemlje i njihovi kijevski štićenici postavili su sebi jedini cilj – da po svaku cenu spreče da naša zemlja ponovo bude izabrana u Savet", saopšteno je iz Moskve.

Poslednjih nedelja Rusija je više puta upozoravala da IMO očigledno gubi svoju nepristrasnu ulogu i da se suočava sa ogromnim "spoljnim pritiskom". Antiruska kampanja je kulminirala obraćanjem ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je početkom nedelje pozvao članove tog tela da izbace Moskvu iz Saveta, tvrdeći da je Rusija nanela ogromnu štetu "slobodi plovidbe".

Otprilike polovina država članica IMO-a podržala je Rusiju čak i nakon "pritiska bez presedana" sa Zapada, navelo je ministarstvo. "Zahvalni smo svim našim partnerima koji su našli snage da se odupru neokolonijalnim ambicijama evroatlantskih saveznika predvođenih Vašingtonom i Briselom i daju svoj glas Rusiji", navodi se u saopštenju ministarstva.

image