Rusija

Putin: Rusija obustavlja učešće u sporazumu o strateškom naoružanju (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se Federalnoj skupštini, izloživši situaciju u zemlji i objasnio glavne tokove ruske spoljne i unutrašnje politike koja treba da oblikuje budućnost nacije
Putin: Rusija obustavlja učešće u sporazumu o strateškom naoružanju (VIDEO)© Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (Novi START), rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, navodeći da je nedopustivo što SAD prekrajaju svetski poredak uspostavljen nakon Drugog svetskog rata. 

"Posle raspada SSSR hteli su da uspostave globalnu dominaciju ne uzimajući u obzir interese Rusije ili bilo koga drugog. Želeli su da nam nanesu strateški poraz. To je vrhunac cinizma i gluposti, i zato Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju", poručio je Putin u dugo iščekivanom godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini.

On je naglasio da Rusija ne izlazi iz sporazuma, već obustavlja učešće u njemu.

"Pre nego što se Rusija vrati sporazumu, ona mora da shvati šta žele zapadne zemlje, kao i kakav je njihov nuklearni potencijal i šta žele zapadne zemlje da urade sa tim", poručio je Putin, dodajući i da Rusija mora da zna "kako da uzme u obzir arsenale Francuske i Velike Britanije".

Početkom februara 2023. godine, NATO je uputio zahtev Rusiji da se vrati ispunjavanju strateškog Sporazuma o nuklearnom naoružanju, što je ruski predsednik ocenio kao "teatar apsurda".

On je pojasnio da se od Rusije očekuje da ispuni sve što je dogovoreno, uključujući i START, dok se Zapad ponaša onako kako hoće, "kao da ne postoji veza između tog sporazuma i, recimo, sukoba u Ukrajini, ili drugih neprijateljskih akcija prema našoj zemlji".

"Znamo da je NATO direktno umešan u ukrajinske napade na objekte naše strateške avijacije. To su radili dronovima, a sada bi da pregledaju naše vojne objekte. Istovremeno odbijaju naše zahteve za inspekciju... SAD i NATO direktno kažu da im je cilj strateški poraz Rusije. Zbog toga, poseta odbrambenim objektima Rusije nije opcija", objasnio je. 

Putin je upozorio da ima podatke o planovima Vašingtona da testira svoje nuklearno oružje u punom obimu:

"S tim u vezi, moramo se pripremiti za testiranje našeg nuklearnog oružja. Ali nećemo biti prvi koji će to uraditi", kaže on.

Ruski predsednik je izjavio i da je pre nedelju dana potpisao ukaz o stavljanju novih strateških kopnenih kompleksa na borbeno dežurstvo, zbog "drastično pogoršanih rusko-američkih odnosa. 

Koristimo silu da zaustavimo rat

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Putin je ponovio da je Rusija iskreno težila miru, a da je zalaganje Zapada za mir bilo lažno. 

On je podsetio i na mirovne sporazume iz Minska iz 2015. godine, za koje su bivši nemački i francuski lideri priznali da nisu imali za cilj okončanje krize u Donbasu, već su bili "blef" koji je imao za cilj pripremu kijevskog režima za rat protiv Rusije.

"Oni su započeli rat, a mi koristimo silu da bismo ga zaustavili", rekao je Putin, podsećajući da je Amerika hegemonistička sila koja je uništavala druge, poput Jugoslavije, Libije i Sirije.

Za one koji su u februaru 2022. godine planirali napad na Donbas sledeći cilj je bio Krim, mi smo to znali i razumeli, objasnio je predsednik Rusije.

Prema obaveštajnim podacima koje je dobila Rusija, u februaru prošle godine sve je bilo spremno za, kako je rekao, "novu kaznenu akciju Kijeva u Donbasu".

Putin je ocenio da su u vekovima kolonijalizma zapadne zemlje navikle da im je sve dozvoljeno. Prema njegovim rečima, Rusija je bila iskreno otvorena za dijalog i smatrala je da je potreban princip nedeljive bezbednosti, predlažući zapadnim partnerima da ta ideja bude dalje razrađena.

"U decembru 2021. smo zvanično poslali nacrte ugovora o bezbednosnim garancijama NATO-u, ali smo odbijeni na svim pozicijama. Tada je konačno postalo jasno da je dato zeleno svetlo za agresiju. Pretnja je rasla svakim danom", rekao je.

Protiv Rusije se ne vodi ne samo običan rat, već i informacioni, i ekonomski, ali ni u jednom od njih Zapad neće pobediti. Oni koji su uveli sankcije sami su sebe kaznili, rekao je Putin i podsetio da se na Zapadu zatvaraju radna mesta i da nastupa velika kriza, te da zbog sankcija Rusiji ispaštaju građani na Zapadu. 

Zapadne elite postale su "simbol potpuno neprincipijelnih laži", istakao je Putin, naglašavajući kako su se od širenja NATO-a ka ruskim granicama do raspoređivanja tajnih biolaboratorija blizu Rusije, SAD i njihovi saveznici namerno pripremali da iskoriste Ukrajinu kao oruđe u "velikom ratu".

"Oni žele da nas unište jednom zauvek. Zato nameravaju da lokalnu konfrontaciju pretvore u globalni sukob", naglasio je predsednik Rusije.

Antiruska politika datira iz 19. veka

On je upozorio i da, što više oružja dugog dometa bude isporučivano Ukrajini, to će Rusija dalje morati da pomera pretnju od svojih granica.

"Što više zapadnih sistema dalekog dometa bude stizalo Ukrajini, to ćemo dalje morati da pomeramo pretnju od naših granica. To je prirodno", rekao je Putin tokom obraćanja Federalnoj skupštini.

Dodao je da je "antiruska politika" projekat koji potiče još iz 19. veka, a cilj je da se teritorije današnje Ukrajine odvoje od Rusije. Zapad je to finansirao i podržao državni udar iz 2014, otkrili su čak i koliko su novca u to uložili, podsetio je ruski predsednik.

"Na ukrajinsku borbenu tehniku stavljaju se simboli nacističke Nemačke. Čudi me da to niko ne primećuje. Zašto? Jer ih nije briga kome će pomoći protiv Rusije, najvažnije im je da ratuju protiv nas", istakao je Putin, rekavši da je plan uvek bio isti - raspaliti rat u Evropi tuđim rukama.

Prema njegovim rečima, Zapad je godinama iscrpljivao Ukrajinu dovodeći njeno stanovništvo na ivicu siromaštva. I tako su, kako kaže, postali glavni finansijeri kijevskog režima.

"Zbog ratova koje su otpočele SAD poginulo je na stotine hiljada ljudi, milioni su postali izbeglice", rekao je Putin.

Zapad ide ka duhovnoj katastrofi

Zapadne elite su postale simbol totalne laži, upozorio je ruski predsednik. Obmanjuju i svoje narode.

"Nemoguće je pobediti Rusiju na bojnom polju, zato se izvode sve agresivniji informacioni napadi. Oni stalno lažu, ne prestaju napadi na našu kulturu, na Rusku pravoslavnu crkvu", rekao je Putin, poručujući da se Rusija neće baviti "lovom na veštice". 

On kaže da na Zapadu vode narod ka duhovnoj katastrofi, a da "mi moramo da zaštitimo našu decu od nenormalnosti koja dolazi Zapada".

"Oprosti im Gospode, ne znaju šta rade. Milioni ljudi na Zapadu shvataju da ih vode u duhovnu katastrofu", istakao je Putin.

Inflacija u Rusiji je četiri odsto

Nastavićemo da radimo na obnovi i razvoju novih regiona Ruske Federacije, kaže ruski predsednik.

"Gradićemo nove puteve, isto kao što smo radili pre na Krimu. Zajedničkim naporima uspećemo u tome. I drugi regioni Rusije učestvuju u tome."

Dodao je da se ne smeju ponavljati greške iz prošlosti i uništavati ekonomija, te da su mnoge fabrike u Rusiji, uprkos sankcijama i vojnim operacijama, posle dužeg vremena pojačale proizvodnju, a da je povećana i proizvodnja oružja. 

Mnoge privredne grane iskazale su rast, poljoprivreda čak dvocifren, istakao je Putin.

"Uvodićemo aktivno najsavremenije tehnologije koje će podizati nivo armije i flote. Mnoga od tih oružja značajno prevazilaze analogne na Zapadu. Treba razviti njihovu serijsku proizvodnju i rad na tome je u toku", rekao je ruski predsednik.

Nivo modernizacije snaga nuklearnog odvraćanja najnovijim sistemima je iznad 90 odsto, ali takav nivo treba da bude u celoj vojsci, poručio je u obraćanju.

Naveo je i da je nezaposlenost na istorijskom minimumu od 3,7 odsto, a da je ekonomski pad zabeležen samo u drugom kvartalu 2022. godine. 

"Već u trećem kvartalu započeo je novi rast, sa suštinski novim karakterom - nije baziran samo na izvozu sirovina", objasnio je. 

Najavljen je i nastavak programa besplatne gasifikacije za sve građane, kao i rast domaće industrije.

Što se tiče inflacije u Rusiji, ona će biti četiri odsto, kao što je planirano, dok u nekim zemljama EU ona iznosi 17-19, pa i 20 posto, istakao je. 

Ruske banke rade stabilno, ukazao je Putin.

"Na kraju prošle godine ceo bankarski sektor je ipak poslovao tako da je bio u plusu - ostvareni dobitak je bio 203 milijardi rubalja". 

Izvor blagostanja leži samo u Rusiji

Putin je poručio da ruske kompanije mogu da smanje porez na dobit ako budu kupovale domaće proizvode i da će za svaku rublju koju kompanija potroši na ovaj način, dobiti poresku olakšicu pola rublje.

On je dodao da "Rusiji ne treba da uzima zajmove u inostranstvu, da se klanja, moli za novac, a zatim da dugo pregovara koliko i pod kojim uslovima da ih vraća."

Sa druge strane, lažna je slika Zapada kao mirne luke za kapital. Oni koji su to mislili naprosto su opljačkani, ocenio je Putin.

Obraćajući se ruskim biznismenima, poručio im je da će oni za Zapad uvek biti stranci bez obzira na kupljene titule. Ukazao im je da imaju i drugi izbor, da budu sa sunarodnicima. 

"Takvih preduzetnika imamo mnogo, njima pripada budućnost. Izvor blagostanja leži samo u Rusiji. Tako ćemo stvoriti stabilnu ekonomiju", poručio je. 

Posebnu pažnju posvetićemo međunarodnom koridoru Sever-Jug. To otvara nove mogućnosti saradnje sa Indijom, Pakistanom, Iranom i Bliskim istokom, kaže Putin. 

"Rusija je otvorena zemlja i samodovoljna civilizacija. Predali su nam je naši preci a mi smo dužni da je sačuvamo za naše potomke. Računamo pre svega na svoj potencijal, na svoje tradicije i vrednosti", zaključio je Putin.

Najavio je i da će predsednički izbori 2024. biti održani strogo u skladu sa zakonom.

  • 21. feb 2023 • 11:50

    11:50

    Rusija će odgovoriti na sve izazove, istina je na našoj strani

    Rusija će odgovoriti na sve izazove. Sigurni smo u svoju snagu. Istina je na našoj strani, zaključio je Vladimir Putin svoje skoro dvočasovno obraćanje, a potom je usledilo intoniranje himne Ruske Federacije.   

  • 11:50

  • 11:48

    U SAD se razvija novi tip nuklearnog oružja

    "Vašington ima planove da ispita, odnosno testira, novo nuklearno oružje, imamo takve podatke. S tim u vezi, moramo se pripremiti za testiranje našeg nuklearnog oružja. Ali nećemo biti prvi koji će to uraditi".

  • 11:46

    Rusija ne izlazi iz sporazuma već zaustavlja svoje učešće u njemu

    Ruski predsednik je istakao, da pre nego što se Rusija vrati ovom sporazumu, mora da shvati šta žele zapadne zemlje, kakav je njihov nuklearni potencijal i šta  zapadne zemlje žele da urade sa tim mogućnostima.

    Pre nego što se Rusija vrati razgovoru o ovom sporazumu, Rusija mora da zna kako da uzme u obzir arsenale Francuske i Velike Britanije, rekao je Putin.

  • 11:40

    Rusija obustavlja učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju

    Naši odnosi su u potpunosti degradirani zaslugom SAD.

    Želeli su da uspostave svet sa samo jednim gospodarom i zato su demontirali sve sporazume nakon Drugog svetskog rata.

    Posle raspada SSSR hteli su da uspostave svoju globalnu dominaciju ne uzimajući u obzir interese Rusije ili bilo koga drugog, rekao je Putin.  

    Nedopustivo je što SAD prekrajaju društveni poredak, izdavajući ultimatume Rusiji. 

    Želeli su da nam nanesu strateški poraz. To je vrhunac cinizma i gluposti i zato Rusija obustavlja učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (Novi START). 

  • 11:37

    NATO zahtevi su neprihvatljivi

    Početkom februara 2023. godine, NATO je praktično uputio zahtev Rusiji da se vrati ispunjavanju strateškog sporazuma o nuklearnom naoružanju. To je teatar apsurda. Znamo da je NATO direktno umešan u ukrajinske napade na objekte naše strateške avijacije. To su radili dronovima a sada bi da pregledaju naše vojne objekte.  

    Istovremeno odbijaju naše zahteve za inspekciju. 

  • 11:33

    Mehanizam za podršku opštinama

    Ruski predsednik zatražio je od predsedničke administracije i vlade da stvore mehanizam za podršku najboljem rukovodećem opštinskom kadru.

    "Tražim od predsedničke administracije da zajedno sa vladom podnese predloge za stvaranje alata za direktnu podršku najboljih menadžerskih timova, praksi, velikih, srednjih i malih opština", naveo je Putin.

  • 11:31

    Povećanje plata

    "Od 1. januara sledeće godine sprovešćemo još jednu reformu. Minimalna plata će se povećati za 18,5 odsto i porašće brže od stope inflacije", najavio je predsednik RF.

  • 11:28

    Obim budžetske podrške porodici porastao nekoliko puta

    Obim budžetske podrške porodici porastao je nekoliko puta. 

    "Želim da zahvalim vladi na takvom shvatanju naših nacionalnih prioriteta", rekao je Putin.

  • 11:25

image
VV inauguration
banner