Rusija

Očekuje se početak Putinovog obraćanja

Godišnje obraćanje ruskog predsednika počeće danas u 10 časova po srednjoevropskom vremenu
Očekuje se početak Putinovog obraćanjawww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

U skladu sa Ustavom Ruske Federacije, predsednik Rusije Vladimir Putin održaće danas svoj dugoočekivani govor. U tradicionalnom obraćanju Saveznoj Skupštini, ruski lider će se dotaći najaktuelnijih tema unutrašnje i spoljne politike.

Putin će govoriti o Specijalnoj vojnoj operaciji, koja će, prema pisanju ruskih medija, postati lajtmotiv celog govora.

Lider će se dotaći i teme modernizacije i jačanja vojske, obuke boraca, novčanih nadoknada za učesnike Specijalne vojne operacije, borbe protiv diverzija, terorizma i sankcija sa Zapada.

Ruski predsednik govoriće i o ekonomskoj situaciji u zemlji. Očekuje se da će prokomentarisati kvalitet života, cene prehrambenih proizvoda i lekova, ali i prihode građana.

Biće reči i o poljoprivredi, ukidanju aktuelnih ograničenja pri izvozu žitarica, ukidanju drugih poreza, ali i ceni struje.

Biznis sektor zemlje očekuje da čuje više informacija o tome kakvu vrstu društvene i ekonomske pomoći država želi da dobije od preduzetnika, ali i o tome šta će dobiti zauzvrat.

Današnje obraćanje predsednika trebalo bi da nadahne zemlju i vojsku i nagovesti šta čeka Rusku Federaciju i njene građane u budućnosti.

Prvo obraćanje predsednika Rusije Saveznoj Skupštini bilo je organizovano 24. februara 1994. godine, kada se naciji obratio tadašnji lider Boris Jeljcin. Predsednička obraćanja obično traju oko sat vremena, a 2020. i 2021. godine ona su bila priređena u Centralnoj izložbenoj sali "Manež" u Moskvi.

Prošle godine obraćanje je bilo odloženo zbog Specijalne vojne operacije.  

Peskov: Obraćanje će pre svega biti posvećeno uzrocima vojne operacije

Povodom današnjeg događaja oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je istakao da će najveći deo Putinovog obraćanja biti posvećen uzrocima koji su doveli do početka Specijalne vojne operacije, iako će, kako je potvrdio, još jedna bitna celina biti ona o ekonomskoj situaciji u zemlji. 

To će biti prioriteti, rekao je Peskov. Osnovni napori predsednika, kako je objasnio, biće usmereni na brigu o narodu.

"Ako je Specijalna vojna operacija egzistencijalno pitanje za našu zemlju i za sav naš narod, i lično za predsednika, onda je socijalno-ekonomska politika, briga o ljudima, o spasavanju ljudi, o spasavanju ruskog naroda još jedan bezuslovni prioritet za sve nas", poručili su danas iz Kremlja.

Portparol je dodao i da će Putinov govor pažljivo pratiti i izučavati i u drugim delovima sveta. Obraćanje će, kako je otkrio, trajati barem sat vremena.

Komentarišući jučerašnju Bajdenovu posetu Kijevu, Peskov je rekao da su u Moskvi pažljivo pratili ovaj događaj, ali sve ovo, kako je ocenio, nije ništa neobično. 

image