Rusija

Godišnjica proglašenja nezavisnosti Donjecka i Luganska

Na današnji dan pre godinu dana, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je odluku o priznanju nezavisnosti dve oblasti na području Ukrajine
Godišnjica proglašenja nezavisnosti Donjecka i LuganskaGetty © Spencer Platt/Getty Images

Na današnji dan pre godinu dana, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je odluku o priznanju nezavisnosti dve oblasti na području Ukrajine – Luganjske i Donjecke.

Putin je dokument potpisao u Kremlju sa Denisom Pušilinom liderom Donjecke Narodne Republike i Leonidom Pasečnikom liderom Luganske Narodne Republike.

"Ako se Rusija suoči sa pretnjom prijema Ukrajine u NATO, opasnost po našu zemlju će se višestruko uvećati", rekao je tada Putin.

Ruski predsednik je zatražio od parlamenta da odobri tu odluku i da potom ratifikuje sporazume "o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa dve republike". Putin je takođe pozvao Ukrajinu da odmah prekine "vojne operacije protiv proruskih separatista".

"Što se tiče onih koji su preuzeli vlast u Kijevu i koji je drže, mi zahtevamo od njih hitan prekid vojnih operacija, inače će sva odgovornost za nastavak krvoprolića u potpunosti biti na savesti režima na ukrajinskoj teritoriji", naglasio je Putin.

Ruski predsednik je na početku obraćanja naciji rekao da je Ukrajina deo ruske istorije, a istočnu Ukrajinu je nazvao "drevnom ruskom zemljom".

Modernu Ukrajinu stvorila je komunistička Rusija, rekao je Vladimir Putin i dodao da je Lenjin arhitekta i tvorac Ukrajine. Rekao je i da su "boljševici bukvalno ugurali Donbas u sastav Ukrajine".

Putin je naveo da je Rusija "opljačkana" kolapsom SSSR-a 1991. godine i stavljena u jako tešku poziciju.

"Spreman sam da pokažem kako izgleda prava dekomunizacija Ukrajine", rekao je Putin.

Ruski lider je rekao i da je Rusija uvek imala otvorenu saradnju sa Ukrajinom, ali se i požalio na način na koji su se tamošnji lideri ophodili prema Moskvi.

Optužio je Ukrajinu da je u prošlosti krala gas i da je ucenjivala Rusiju tim energentom.

Putin se požalio i na porast, kako je rekao, neonacizma u Ukrajini i rekao da su vlasti u Kijevu zaražene virusom nacionalizma i korupcije.

"Ukrajina nije uspela da uspostavi stabilnu vlast i zato je morala da se oslanja na strane države, poput Sjedinjenih Država", ocenio je on.

Predsednik Rusije je upozorio i da je ruski jezik u Ukrajini marginalizovan, kao i da se sprema uklanjanje Ruske pravoslavne crkve.

U oktobru prošle godine, Putin je sa liderima Donjecke i Luganske Narodne Republike Denisom Pušilinom i Leonidom Pasečnikom, kao i sa načelnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Jevgenijem Balickim i Vladimirom Saldom potpisao sporazume o pristupanju ove četiri teritorije u sastav Ruske Federacije.

U tim regionima prethodno je održan referendum, gde je skoro 90 odsto birača glasalo za nezavisnot.

image