Svet

Amerika Evropi naplaćuje duplo: SAD zaradile više od 50 milijardi evra od isporuke gasa EU

EU je kupila oko 61 milijardu kubnih metara gasa od SAD od februara 2022, što ih je koštalo duplo više nego pre početka SVO
Amerika Evropi naplaćuje duplo: SAD zaradile više od 50 milijardi evra od isporuke gasa EU© Sean Gallup/Getty Images

Zahvaljujući sankcijama, SAD su uspele da zarade više od 50 milijardi evra od isporuka tečnog prirodnog gasa (LNG) Evropskoj uniji, prenosi Eurostat.

SAD su od februara 2022. godine isporučile EU tečni prirodni gas u vrednosti od skoro 66,7 milijardi evra. Napominje se da bi bez uticaja sankcija američke kompanije zaradile 52,2 milijarde evra manje.

Kako se dodaje, za 20 meseci od februara 2022. do septembra 2023. EU je od američkih kompanija kupila približno 61 milijardu kubnih metara gasa za 66,7 milijardi evra, odnosno u proseku 3,1 milijardu kubnih metara za 3,3 milijarde evra mesečno.

Štaviše, godinu dana pre početka Specijalne vojne operacije (SVO), SAD su u proseku isporučivale 1,25 milijardi kubnih metara gasa mesečno u vrednosti od 725 miliona evra.

Tako je "dodata vrednost" američkih gasnih kompanija u Evropi u tom periodu iznosila 36 milijardi kubnih metara, za šta su Evropljani platili 52,2 milijarde evra. Kubni metar gasa koštao ih je duplo više nego pre početka SVO.

image