Svet

Kina poziva na mirovnu konferenciju o Ukrajini: Rusija treba da bude zastupljena

Ukrajina planira da sazove samit lidera zemalja u Švajcarskoj, na kojem neće učestvovati predstavnici Rusije
Kina poziva na mirovnu konferenciju o Ukrajini: Rusija treba da bude zastupljena© Elements.envato.com

Ambasador Kine u Rusiji Džang Hanhui pozvao je svetsku javnost da se organizuje mirovna konferencija o ukrajinsko-ruskom sukobu, na kojoj će u istoj meri biti zastupljene "sve strane", uključujući i rusku.

"Prošlo je dve godine od početka velike eskalacije ukrajinske krize, i sada je najhitniji zadatak uspostavljanje mira. Kina podržava svojevremeno sazivanje mirovne konferencije, koju će odobriti i ruska, i ukrajinska strana, na kojoj će u jednakoj meri biti zastupljene sve strane i na kojoj će se časno razgovarati o svim varijantama mirovnog plana", rekao je ambasador ruskom listu "Izvestija".

On je dodao da postoje razlike u stavovima kada je reč o pregovorima, ali i da se "svi slažu da će se mir na kraju postići putem pregovora".

"Kina je održavala tesne veze s nizom zemalja, uključujući i sa Rusijom i Ukrajinom, i to kako bi odigrala konstruktivnu ulogu u regulisanju krize", istakao je diplomata.

Podsetimo, Ukrajina planira da sazove samit lidera zemalja u Švajcarskoj, na kojem neće učestvovati predstavnici Rusije. To znači da će se o sukobu razgovarati bez Rusije i uzimanja u obzir njenih interesa.

Kina se, pak, zalaže za drugačiji format.

Pojedini američki mediji pišu da nije isključeno da bi Peking stoga mogao da bojkotuje ove pregovore u Švajcarskoj. Kako navodi "Politiko", Švajcarska se, takođe, zalaže za to da se na pregovore pozive Rusija

Slični formati, u kojima nije učestvovala Moskva, već su održavani, ali oni, kako se pokazalo, nisu doveli do mira ili smirivanja situacije.

Ruska strana poziva na dijalog, ponavlja da je zainteresovana za pregovore sa svima koji pokažu realnu spremnost za častan dijalog, koji bi uzimao u obzir nove realije na terenu i zabrinutosti i interese Moskve.

Ipak, Kijev je još davno zabranio pregovore sa Rusijom, dok je na njenom čelu predsednik Vladimir Putin. To je zabranjeno zakonom, budući da je trenutni predsednik te zemlje Vladimir Zelenski doneo akt koji onemogućava dijalog.

Nezainteresovanost za pregovore Kijev je juče još jednom potvrdio kada je gradonačelnik ovog grada Vitalij Kličko izjavio za nemačke medije da Ukrajini ne odgovaraju pregovori ili zamrzavanje sukoba, te da joj je potrebno samo još oružja.

image