Rusija

Ruski diplomata: Kijev samo instrument Zapada, agresivna politika NATO-a prema Moskvi neće potrajati

Povodom 75. godina od stvaranja NATO-a, ruski diplomata u Beču komentarisao je odnose Moskve i Alijanse i podsetio da je Rusija označena kao glavna pretnja, što će, kako kaže, dovesti do potpune degradacije vojno-političke situacije u Evropi
Ruski diplomata: Kijev samo instrument Zapada, agresivna politika NATO-a prema Moskvi neće potrajati© Elements.envato.com

Odnosi Rusije i SAD mogu se opisati kao "nešto više od hladnog rata", a Ruskoj Federaciji danas je suprotstavljena vojno-industrijska mašinerija Ukrajine i NATO-a, rekao je za "RIA Novosti" Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja u Beču.

Gavrilov je podsetio da je Alijansa u Madridu 2022. usvojila stratešku koncepciju u kojoj se navodi da je Rusija "direktna i najznačajnija pretnja" za nju, što je, kako ocenjuje, bitno, budući da će to biti polazna tačka za odnose sa Ruskom Federacijom tokom narednih deset godina. 

"Agresivna politika prema našoj zemlji dovešće do potpune degradacije vojno-političke situacije u Evropi. Tako neće još dugo moći", upozorava on.

Gavrilov dodaje i da je Moskva spremna za bilo kakav razvoj događaja, pa čak i na slanje NATO trupa u Ukrajinu.

"Više puta smo upozoravali da njihovo sve veće učešće u oružanom sukobu može dovesti do direktnog vojnog sukoba nuklearnih država s katastrofalnim posledicama, a odgovornost za to će biti na njima".

U ovom trenutnom sukobu, Ukrajina je za Zapad, kako kaže, samo polje bitke i instrument borbe protiv Moskve, dok su zemlje Zapada u pozadini, isporučujući Ukrajincima oružje, i dajući im obaveštajne podatke.

image