Svet

Tusk: Evropa se nalazi u predratnom dobu

Poljski premijer smatra da se svet nalazi u najkritičnijoj situaciji od kraja Drugog svetskog rata
Tusk: Evropa se nalazi u predratnom dobu© Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

Evropa je ušla u "predratno doba" u kome je svaki scenario moguć, ocenio je poljski premijer Donald Tusk u intervjuu za evropske medije.

"Ne želim nikoga da plašim, ali rat više nije pojam iz prošlosti. To je realnost, počeo je pre dve godine", naglasio je Tusk te je nastavio:

"Razumem da će to zvučati razočaravajuće, posebno za mlađe generacije, ali treba psihički da se spremimo za dolazak novog doba. Mi smo u predratnom dobu. Ne preterujem."

Upitan da li je rat neizbežan u svetlu nedavnih izjava brojnih zapadnih političara o tome da bi Rusija mogla da napadne NATO, Tusk je odgovorio da je "moguć bukvalno svaki scenario".

Poljski premijer je dodao da Zapad treba da učini sve da Kijevu obezbedi opremu i municiju, jer se svet sada nalazi u najkritičnijoj situaciji od završetka Drugog svetskog rata.

"Sledeće dve godine će biti odlučujuće", rekao je Tusk i dodao da ako blok ne obezbedi dovoljno oružja Ukrajini i ona bude poražena, "niko u Evropi neće moći da se oseća bezbedno".

Tvrdnje zapadnih zvaničnika da bi Rusija mogla da napadne NATO su "besmislica", izjavio je u sredu ruski predsednik Vladimir Putin.

On je napomenuo da su pristalice Kijeva pokušale da prikupe podršku za dodatnu pomoć tvrdnjom da Rusija neće stati ako Ukrajina bude poražena na bojnom polju.

image