Svet

"Politiko" sumnja da će trilateralni sastanak sa Tuskom pomiriti Makrona i Šolca

Dijametralno suprotne izjave Emanuela Makrona po pitanju pristupa Ukrajini ukazuju da je jaz između dvojice lidera prevelik, napominje ovaj medij
"Politiko" sumnja da će trilateralni sastanak sa Tuskom pomiriti Makrona i ŠolcaGetty © Sean Gallup/Getty Images

Malo je verovatno da će poljski premijer Donald Tusk na trilateralnom sastanku u Berlinu uspeti da pomiri nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona, piše "Politiko", ocenivši da su razlike između dvojice lidera po ključnim spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima prevelike.

Podsetimo, danas se održava prvi sastanak "Vajmarskog trougla" otkako je Tusk ponovo postao premijer Poljske u decembru, sa namerom da se demonstrira jedinstvo u trenutku kada su neslaganja Francuske i Nemačke po pitanju Ukrajine prerasle u otvorenu svađu. 

Dijametralno suprotne izjave Emanuela Makrona, koji je nedavno izazvao pometnju tvrdnjama da opcija slanja NATO trupa u Ukrajinu nije isključena, i Olafa Šolca, koji ostaje istrajan u tvrdnji da neće slati rakete "taurus" Kijevu uprkos objavljenom razgovoru visokih nemačkih zvaničnika, ukazuju da je jaz između dvojice evropskih lidera prevelik, napominje "Politiko".

Dnevni red sastanka u Berlinu može uključivati mnoga hitna pitanja, navodi se u članku. To uključuje evropske vojne budžete, odbijanje Nemačke da pošalje "tauruse" Ukrajini, kao i optužbe Berlina da Pariz ne izdvaja dovoljne količine oružja za naoružavanje Kijeva.

Dvojica lidera takođe vode sasvim drugačije politike, gde Šolc želi da se pokaže kao "kancelar mira", dok Makron zauzima oštriji stav prema Rusiji ne bi li se suprotstavio francuskim desničarima iz Nacionalnog okupljanja. 

Do sukoba između Makrona i Šolca je došlo u krajnje nezgodnom trenutku za EU, imajući u vidu na mogućnost da se Donald Tramp vrati na mesto predsednika SAD i njegove provokativne izjave u vezi sa NATO-om, ali "Politiko" smatra da se on neće razrešiti nakon današnjeg sastanka.

image