Svet

Nemac, Francuz i Poljak u Berlinu: Sastanak "Vajmarske trojke" u petak

Prema pisanju "Politika", Makron bi trebalo da stigne na bilateralni sastanak oko podneva, a nakon toga uslediće zajednički sastanak sa poljskim premijerom
Nemac, Francuz i Poljak u Berlinu: Sastanak "Vajmarske trojke" u petakGetty © Georg Wendt

Francuski predsednik Emanuel Makron će u petak 15. marta otputovati u Berlin, kako bi se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, u nastojanju da smanji tenzije oko sukoba u Ukrajini, koje su u proteklih nekoliko nedelja isplivale na videlo, prenosi "Politiko", pozivajući se na informacije dobijene od visokih francuskih i nemačkih zvaničnika.

Dvojici lidera će se kasnije tokom dana pridružiti i premijer Poljske Donald Tusk i ovo će biti prvi sastanak "Vajmarskog trougla" – format dijaloga između tri zemlje – otkako je Tusk ponovo postao premijer Poljske u decembru.

Namera nabrojanih lidera je da ovaj sastanak bude demonstracija jedinstva usled napetog perioda, tokom kog su neslaganja Francuske i Nemačke po pitanju Ukrajine prerasle u otvorenu svađu. Međutim, nije jasno kako će dodavanje Tuska u razgovore o Ukrajini pomoći da se izglade dugogodišnje nesuglasice između Šolca i Markona.

Podsećanja radi, do eskalacije tenzija između Berlina i Pariza došlo je krajem Februara, kada je Makron izjavio da ne treba isključiti slanje vojnika u Ukrajinu i zakleo se da "uradi sve što je potrebno kako Rusija ne bi pobedila", nedugo nakon čega mu je Šolc odgovorio da neće biti nikakvog slanja kopnenih trupa iz EU.

Nekoliko dana kasnije, činilo se da je Makron direktno odgovorio Šolcu.

"Evropa se očigledno suočava sa trenutkom kada će biti neophodno ne biti kukavica", rekao je on tokom svoje posete Pragu.

Zatim se u raspravu uključio nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, koji je izjavio da su Makronovi komentari "nešto što zaista ne pomaže u rešavanju pitanja koja se tiču isporuke pomoći Ukrajini".

Pojedini nemački zvaničnici su ukazali i na to da uprkos Makronovim oštrim izjavama, Francuska nije pružila ni približno onoliko vojne pomoći koliko je donirala Nemačka, dok su im francuske kolege odgovorile da oni "doniraju naoružanje koje je stvarno važno".

Prema pisanju "Politika", Makron bi trebalo da stigne na bilateralni sastanak u Berlinu oko podneva, a nakon toga uslediće sastanak sve trojice lidera. 

image