Ekonomija

Industrija čelika u Velikoj Britaniji na korak od kolapsa

Sindikat "Junajt" upozorava na alarmantnu situaciju u sektoru koji zapošljava na hiljade ljudi i optužuje vladu da je potkopala konkurentnost britanskih fabrika na globalnim tržištima
Industrija čelika u Velikoj Britaniji na korak od kolapsaGetty © Christopher Furlong / Staff

Ostrvski sindikat "Junajt" optužio je Vladu Velike Britanije, iako je istakla da joj je uspeh industrije čelika prioritet, da je preduzela "malo smislenih akcija" kako bi pomogla tom sektoru, ostavljajući ga "na prelomnoj tački", prenosi Bi-Bi-Si njuz.

U pismu koje je sindikat uputio državnom sekretaru Grantu Šapsu, tražeći hitan sastanak, istaknuta su brojna pitanja koja uzrokuju probleme u industriji, a što uključuje "smanjenje troškova energije, porez na ugljenik, gubitak pojedinih tržišta, manju potražnju i otvoren pristup tržištu za uvezeni čelik".

"Juniti", koji se obratio Šapsu i u ime druga dva sindikata – "Komjunitija" i Dži-Em-Bija, istakao je da su izazovi s kojima se suočavaju proizvođači poput "Britiš stila", "Tata stila" i "Liberti stila" posledica "direktnih akcija vlade koje su (...) značajno potkopale konkurentnost britanskih fabrika na globalnim tržištima".

"Sa malo smislenih akcija britanske vlade u vezi s nabavkama, podrškom ceni energije, proizvodnjom zelene energije ili podrškom ulaganjima u nova postrojenja i tehnologije, industrija je na prelomnoj tački", saopštio je "Juniti" i dodao da je sektor koji zapošljava na desetine hiljada kvalifikovanih radnika "po rečima mnogih, na korak od kolapsa".

Prethodno je najavljeno da će britanski ministar finansija Džeremi Hant odobriti 300 miliona funti za "Britiš stil", premda Trezor to nije potvrdio, dok Bi-Bi-Si iznosi podatak da će sve zavisiti od kineskog vlasnika – kompanije "Jingie" – čiji je plan da investira u zeleniju tehnologiju.

Komentarišući predloženi paket finansiranja za "Britiš stil", laburista i ministar iz senke za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju Velike Britanije Džonatan Rejnolds rekao je da je industrija čelika u Velikoj Britaniji ostavljena "na ivici", što je rezultat neuspeha vlade da nađe dugoročna rešenja.

"Beskrajna nezadovoljavajuća rešenja konzervativaca ostavila su ovaj sektor u Velikoj Britaniji na ivici", rekao je Rejnolds i optužio uzastopne konzervativne vlade da nisu uspele da pronađu dugoročno rešenje, te da su pobegle od krize umesto da osmisle plan da britanski čelik ostane međunarodno konkurentan.

image