Ekonomija

Britanija će u 2023. imati manji privredni rast od sankcionisane Rusije

Cene prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji nastavljaju da se povećavaju, prosečni Britanac na hranu sada troši i do 800 funti više nego pre godinu dana
Britanija će u 2023. imati manji privredni rast od sankcionisane RusijeGetty © Matthew Horwood

Cene prehrambenih proizvoda u Velikoj Britaniji nastavljaju da rastu, i pored blagog usporavanja ukupne stope inflacije u toj zemlji.

Udruženje britanskih maloprodavaca (BRC) objavilo je da će cene hrane, pića, odeće i sličnih proizvoda nastaviti da rastu, čak i ako sveukupna inflacija u toj zemlji bude nastavila da pada, prenosi "Gardijan".

"Pošto se prodavci i dalje suočavaju sa porastom cena energenata i nedostatkom zaposlenih, maloprodajne cene će i dalje nastaviti da rastu i verovatno će ostati visoke u narednom periodu", rekla je predsednica tog udruženja Helen Dikinson.

Ona je rekla da će pad cene nafte i hrane na svetskom tržištu pomoći u ublažavanju posledica inflacije.

Zvanična stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja meri godišnje povećanje cena ne samo u maloprodaji, već i u drugim sektorima, iznosila je 10 odsto u decembru, što predstavlja blag pad u odnosu na maksimalnih 11,1 odsto iz oktobra prošle godine, navodi britanski list.

Ipak, cene hrane nastavljaju da rastu pošto su proizvođači primorani da veće proizvodne troškove prebace na potrošače. U BRC-u posebno su naglasili povećanje cene šećera, alkoholnih pića, voća i povrća.

Stopa inflacije za prehrambene proizvode dostigla je 16,7 odsto u januaru, pokazuju rezultati istraživanja konsultantske firme "Kantar". Reč je o najvećoj zabeleženoj stopi inflacije od kada ta kompanija vodi evidenciju.

Najnovija povećanja cena znače da na godišnjem nivou prosečni Britanac troši skoro 800 funti više na hranu, dok je najveći rast cena zabeležen kod mleka, jaja i hrane za pse.

Mesečni izveštaj BRC-a pokazuje da je zabeležen rast prodaje bezalkoholnog piva i veganskih proizvoda, pošto sve veći broj ljudi prati trend "vegaunara", odnosno uzdržavanje od konzumiranja proizvoda životinjskog porekla tokom januara.

Prodaja prehrambenih proizvoda porasla je 5,7 odsto tokom četiri nedelje zaključno sa 22 januarom, kao i oko 7,6 odsto u poslednjih 12 nedelja.

"Krajem prošle godine, došlo je do blagog pada stope inflacije prehrambenih proizvoda, ali je to smanjenje bilo kratkog daha. Domaćinstva se sad suočavaju sa računima za kupovinu koji su i do 788 funti veći u odnosu na prethodne godine, te su primorani da menjaju svoje potrošačke navike kako bi uštedeli", rekao je analitičar "Kantara" Frejzer Mekevit.

Britaniju u 2023. čeka recesija

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da bi Velika Britanija mogla biti jedina vodeća svetska ekonomija koja će tokom 2023. godine ući u recesiju.

Ujedinjeno Kraljevstvo će se tako naći iza Nemačke, ali i Rusije, koja se nalazi pod režimom žestokih zapadnih sankcija.

Britanski premijer Riši Sunak i ministar finansija Džeremi Hant odbili su da smanje poreze, uprkos pritisku iz poslovne zajednice. Hant je izjavio da je za početak neophodno da inflacija počne da opada, prenosi "Telegraf".

Velika Britanija se nalazi i na udaru štrajkova, koji već više od mesec dana prete da parališu njenu privredu. Više od 500.000 zaposlenih najavilo je obustavu rada u sredu, uključujući profesore u školama i radnike u železnici.

image
VV inauguration
banner