Ekonomija

ECB podigla kamatne stope na najviši nivo od 2008. godine

Sa najnovijom odlukom Evrpske centralne banke, posledično će rasti i rate kredita
ECB podigla kamatne stope na najviši nivo od 2008. godine© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena i najavila novo povećanje stope u martu, pre nego što sledeći korak na putu suzbijanja inflacije bude razmotren, saopšteno je iz ECB.

Kamatna stopa ECB na depozite sada iznosi 2,5 odsto, što predstavlja najviši nivo još od 2008. godine, prenosi "Blumberg".

"S obzirom na inflatorne pritiske, Upravni savet namerava da podigne kamatne stope za još 50 baznih poena na svom sledećem sastanku o monetarnoj politici u martu, a zatim će proceniti dalji kurs svoje monetarne politike", saopšteno je iz ECB.

Iza ovog značajnog povećanja kamatne stope, stoji cilj ECB da se obuzda visoka inflacija u vreme kada evropska ekonomija usporava, a Federalne rezerve SAD ublažavaju svoj tempo povećanja stope, javlja AP.

Američka agencija navodi da se centralna banka EU odlučila za ovaj potez da bi se uhvatili u koštac sa skokovima cena koji su malo usporili, ali i se dalje negativno odražavaju na domaćinstva u 20 zemalja koje koriste evro.

Globalni šef sektora za makroekonomiju korporacije za bankarske usluge "ING" Karsten Brzeski izjavio je za Rojters da centralna banka 20 EU zemalja koje koriste evro daje sebi prostora da pauzira ili uspori tempo dizanja kamatnih stopa nakon marta.

Predsednica ECB Kristin Lagard održaće konferenciju za štampu, kada će obrazložiti najnoviju odluku i ukazati koji uslovi treba da se ispune da bi ECB nastavila podizanje kamatnih stopa u manjim inkrementima, ocenjuje Rojters.

Lagardova je prethodno odbacila tvrdnje da ECB popušta u borbi protiv inflacije.

Podsetimo, ECB je u julu prošle godine podigla kamate prvi put posle 11 godina, i to za 0,5 odsto. Isto je učinjeno i u septembru, oktobru i decembru. Sa najnovijom odlukom ECB, posledično će rasti i rate kredita.

image