Ekonomija

"Spremite se za picu bez paradajza": Restorani u Velikoj Britaniji menjaju jelovnike zbog cena povrća

Italijanski restorani u Velikoj Britaniji primorani da zamene tradicionalna jela "belim" verzijama zbog poskupljenja njihovog osnovnog sastojka
"Spremite se za picu bez paradajza": Restorani u Velikoj Britaniji menjaju jelovnike zbog cena povrćaGetty © Theo Wargo / Staff

Pripremite se za belu picu i špagete bolonjeze bez paradajza, poručuje čitaocima britanski "Gardijan".

Zbog velikog poskupljenja povrća, italijanski restorani širom Britanije moraju da povećaju cene jela i u nekim slučajevima potpuno izbace paradajz iz svojih jela.  

U protekloj godini je u toj državi cena paradajza porasla čak četiri puta, sa 5 na čak 20 funti po kutiji, navode iz udruženja kuvara Federacione Italian Kuoki Velike Britanije.

Cena paradajza u konzervi se udvostručila, ističu, a ajsberg salata, koja je prethodne godine koštala 7 funti, sada košta 22 funte po kutiji.  

Paradajz je među namirnica koje su najviše pogođene nestašicom voća i povrća u Velikoj Britaniji, zbog koje su police supermarketa prazne. 

Enco Oliveri, predsednik udruženja italijanskih kuvara u Britaniji, rekao je da je, nakon problema sa rastućim troškovima i bregzitom, "veoma teško" vreme za italijanske restorane, i upozorio da bi neki mogli da propadnu.

"Ne vidim nikakvo svetlo na kraju tunela", rekao je on.

Italijanski restorani u Britaniji najčešće nabavljaju paradajz iz Italije, Španije ili Maroka.

"Ali, pošto je nestašica svuda, paradajz ne dolazi ni sa jednog mesta", rekao je on.

Pojedini restorani, naglašava Oliveri, prilagođavaju se tako što menjaju svoje menije i prave "bele" pice i pastu bez paradajza. 

Kuvari, kako navodi, koriste sireve kao što je rikota ili jeftinije povrće kao što su tikvice ili patlidžane kao osnovu za soseve.

Predsednik italijanskog kulinarskog konzorcijuma Karmelo Karnevale je rekao da su cene paradajza samo u poslednje dve nedelje porasle tri puta. 

Vlasnici restorana su zabrinuti za svoju budućnost, dodao je on. 

Kako navodi "Gardijan", britanski ministri će uskoro održati sastanak sa predstavnicima maloprodajnih lanaca sa ciljem da se "snabdevanje vrati u normalu".

image