Ekonomija

"Fajnenšel tajms": Bogati Kinezi zbog sankcija Rusiji beže iz švajcarskih banaka

Zabrinuti da bi u slučaju sankcija i njihova imovina mogla biti zamrznuta, bogati Kinezi sve su obazriviji kada je u pitanju čuvanje novca u švajcarskim bankama
"Fajnenšel tajms": Bogati Kinezi zbog sankcija Rusiji beže iz švajcarskih banakaGetty © Harold Cunningham

Zvaničnici švajcarskih banaka tvrde da su njihovi bogati kineski klijenti postali zabrinuti za svoju imovinu nakon što je Švajcarska zauzela čvrst stav po pitanju sankcija Ukrajini.

"Mi nismo samo iznenađeni, već i šokirani činjenicom da je Švajcarska napustila svoj neutralni status", rekao je član upravnog odbora jedne banke zadužen za Aziju, prenosi "Fajnenšel tajms".

"Imamo statističke podatke da su stotine klijenata koji su želeli da otvore račune kod nas sada odustali od toga", rekao je on.

Kako prenosi taj britanski list, veliki broj bankara u vodećim švajcarskim bankama zabrinut je da bi to moglo negativno da utiče na priliv kapitala iz Kine, koji daje značajan podsticaj švajcarskoj ekonomiji.

"Klijenti su potezali pitanje sankcija", rekao je jedan bankar. "To je definitivno bila tema razgovora tokom prošle godine. Oni su pitali da li će njihov novac kod nas biti bezbedan."

Analitičarka u Kanadskoj kraljevskoj banci Anke Reingen naglasila je da to predstavlja veliko pitanje u švajcarskom bankarskom sektoru, koji čini oko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda te zemlje.

"Azija značajno doprinosi profitabilnosti švajcarskih banaka", rekla je ona. "Ako pogledate cene njihovih akcija, one su tesno povezane sa azijskim indeksima zato što veliki deo njihovih prihoda dolazi iz tog regiona, kao i veliki deo rasta zarade u upravljanju imovinom."

Neke od švajcarskih banaka su već počele da većaju kako da reaguju u slučaju drastičnog pogoršanja odnosa sa Kinom, kao i kako da zaštite svoje kineske klijente.

Analitičar švajcarske banke "Vontobel" Andreas Venditi rekao je da bankari moraju razmišljaju o posledicama švajcarskog pristupa sankcijama. "To je veoma bitna tema na upravnom i izvršnom nivou", rekao je on, prenosi "Fajnenšel tajms". "Svi oni pokušavaju da se pripreme za ono što će doći sledeće."

Od početka Specijalne vojne operacije prošlog februara, Švajcarska je, zajedno sa Evropskom unijom, uvela niz sankcija protiv Rusije i bogatih Rusa za koje tvrde da su povezani sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Nedavno zaoštravanje odnosa između Kine i Zapada uplašilo je mnoge u Švajcarskoj da bi, u skorijoj budućnosti, slične sankcije mogle biti uvedene i drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Neimenovani američki diplomata u Bernu rekao je za "Fajnenšel tajms" da njegova kancelarija "pomno prati" kinesku imovinu u Švajcarskoj.

Jedan od švajcarskih bankara sa kojim su razgovarali novinari tog britanskog lista rekao je da je njegova zemlja ishitreno reagovala protiv ruskih klijenata. "U nekom trenutku moramo povući liniju i reći u šta se Švajcarska neće mešati."

Švajcarska vlada tvrdi da njena neutralnost ostaje na snazi, kao i da je uvođenje sankcija Rusiji uključivalo odmeravanje "kredibilitet Švajcarske neutralnosti" i "stepen ruskog kršenja osnovnih normi međunarodnog prava".

Ministar spoljnih poslova Ignasio Kasis ipak je otvorio debatu u javnosti oko toga šta neutralnost zapravo znači i otvoreno se založio za "više saradnje sa partnerima koji dele iste stavove".

Procenjuje se da je u Švajcarskoj trenutno zamrznuto oko sedam i po milijardi švajcarskih franaka ruskog novca, što čini tek manji deo od imovine oko 7.500 bogatih Rusa koja se čuva u švajcarskim bankama, čija se ukupna vrednost procenjuje na oko 46 milijardi franaka.

Azija je, ipak, ta koja poslednjih decenija predstavlja daleko značajniji izvor prihoda za švajcarske banke.

Švajcarska vlada nije objavila ukupnu vrednost kineske imovine u toj zemlji, ali se procenjuje da veliki broj bogatih Kineza ima račune u nekoj od vodećih švajcarskih banaka. Lokalni bankari tvrde da je uglavnom reč o "manjim" biznismenima, čija se imovina procenjuje na 10 do 50 miliona franaka.

Ukoliko bi ti ljudi napustili švajcarske banke, to bi bio veliki udar na njihovo poslovanje, piše "Fajnenšel tajms".

Drugi bankari sa kojima su novinari britanskog lista razgovarali bili su optimističniji. "Razgovarao sam sa kineskim klijentima koji su bili zabrinuti u vezi sa usvajanjem sankcija u Švajcarskoj prošle godine, ali oni je još uvek ne zaobilaze."

"Prošle godine, trgovina između Kine i SAD iznosila je oko 700 milijardi dolara - to se neće promeniti uskoro."

image