Rusija

Zaharova o "neutralnosti" Švajcarske: Pali na ispitu

Osuda Rusije, jasna podrška kijevskom režimu, obučavanje ukrajinskih vojnika na teritoriji Švajcarske jasno pokazuju da je Bern nakon dva veka izgubio neutralnost, poručuju iz Moskve
Zaharova o "neutralnosti" Švajcarske: Pali na ispituwww.globallookpress.com © MFA Russia

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetila je danas da je Švajcarska, koja je više od dva veka održavala neutralan status na političkoj sceni, nakon početka Specijalne vojne operacije odstupila od svoje tradicionalne politike neutralnosti i osudila Rusku Federaciju. 

Švajcarska je uvela sankcije Rusiji, a na listi sankcionisanih je 1.300 fizičkih i 170 pravnih lica, zaplenila je imovinu ruskih građana i organizacija, dozvolila obuku ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji i zabranila saradnju sa Vladom Rusije.

Bern je odlučio da Kijevu obezbedi i humanitarnu pomoć, odlazak svojih humanitarnih radnika u Ukrajinu i Moldaviju, da pruži podršku ukrajinskom biznis sektoru, isporuči kijevskim vlastima različite hemijske reagense, osudi Rusiju u Ujedinjenim nacijama i Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i omogući platformu na kojoj je Evropska unija razmatrala finansijsku pomoć Ukrajini. 

Povrh svega, švajcarske vlasti odvojile su za režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i moldavske predsednice Maje Sandu novčanu pomoć u iznosu od 140 miliona švajcarskih franaka, navodi se u saopštenju Zaharove na Telegram kanalu.

I pored svega ovoga - jasne osude Rusije i, sa druge strane, možda još jasnije podrške kijevskom režimu - Švajcarska tvrdi da je i dalje neutralna zemlja.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova juče je, podsetimo, demantovala tvrdnje švajcarskog ministra da su Kijev i Moskva održali tajne pregovore u toj zemlji. Ruska strana nekoliko puta je demantovala da se ti pregovori nisu dogodili, podsećajući da je predsednik Ukrajine prošle godine doneo zakon kojim se zabranjuju pregovori sa ruskim predsednikom Putinom. 

image