Ekonomija

Pakistan želi ruski gas

Ambasador Pakistana u Rusiji Šafkat Ali Kan rekao da Pakistan nema dugoročnog dobavljača, a rezerve na tržištu su oskudne, s obzirom na povećanu potražnju iz Evropske unije
Pakistan želi ruski gas© Unsplash

Ambasador Pakistana u Rusiji Šafkat Ali Kan izjavio je da je njegova zemlja veoma zainteresovana za isporuke tečnog prirodnog gasa iz Rusije i dodao da Moskva i Islamabad već vode pregovare o tom pitanju.

Ali Kan je za agenciju TASS rekao da bi snabdevanje putem gasovoda moglo da zadovolji potražnju zemlje i reši problem manjka energije.

Pakistan se suočava sa velikim poteškoćama u snabdevanju jer rezerve gasa opadaju. Analitičari ističu da su rastuće globalne cene tečnog prirodnog gasa poljuljale energetsku stabilnost Pakistana i stvorile finansijske izazove za vladu, domaćinstva, preduzeća i industriju. Uvoz je postao pet do deset puta skuplji od domaćeg gasa.

Takođe, Pakistan nema dugoročnog dobavljača, a rezerve na tržištu su oskudne, s obzirom na povećanu potražnju iz Evropske unije. Svi ovi faktori prete da izazovu akutnu nestašicu energije u zemlji u narednim godinama.

Ambasador je naglasio da antiruske sankcije Zapada neće poremetiti ekonomske odnose Moskve i Islamabada i dodao da će "pokušati da zaobiđu restrikcije tamo gde one stvaraju probleme".

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif u septembru je saopštio da će njegova zemlja dodatno proširiti i ojačati saradnju sa Rusijom u svim oblastima od obostrane koristi, među kojima je i izgradnja gasovoda Pakistanski tok (Sever-jug).

Rusija i Pakistan su 2015. godine dogovorile izgradnju gasovoda dugog 1.100 kilometara koji bi povezao prijemne terminale za prirodni tečni gas između grada Karači na jugu Pakistana i grada Lahor na severu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u septembru da su isporuke ruskog gasa u Pakistan moguće, kao i da je deo infrastrukture za to već izgrađen.

"Ovo je takozvani Pakistanski tok. Reč je o stvaranju neophodne infrastrukture za snabdevanje tečnim prirodnim gasom. Govorimo o snabdevanju Pakistana gasom iz Rusije i to je moguće, imajući u vidu da je deo infrastrukture već stvoren kroz Rusiju, Kazahstan i Uzbekistan. Moramo da rešimo pitanje sa Avganistanom", naveo je tada Putin.

Dodao je, međutim, da se nada da se taj problem može rešiti imajući u vidu dobre odnose i Rusije i Pakistana sa avganistanskim narodom.

image
VV inauguration
banner