Ekonomija

Mediji: Preuzimanje "Kredi Svisa" istorijski skandal, užasno po kredibilitet Švajcarske

Zombi je otišao, ali pojavilo se čudovište, pišu lokalni mediji
Mediji: Preuzimanje "Kredi Svisa" istorijski skandal, užasno po kredibilitet Švajcarske© Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP

Reakcije javnosti na preuzimanje banke "Kredi Svis" od strane UBS-a u velikoj meri su negativne, piše "Špigl" i dodaje da izrazi kao što su "skandal" i "neuspeh" dominiraju u medijskim izveštajima, te da političari upozoravaju na moguće opasnosti.

Švajcarski list "Noje cirher cajtung" objavio je naslov "Zombi je otišao, ali pojavilo se čudovište", dok je "Tages-Ancajger" preuzimanje "Kredi Svisa" opisao kao "istorijski skandal".

Lider parlamentarne grupe švajcarskih Socijaldemokrata Rodžer Nordman istakao je da "novi UBS predstavlja ogromnu opasnost", jer je, kako je naveo, takva banka prevelika za Švajcarsku.

Poslanik druge po veličini političke stranke u Švajcarskoj govorio je o "ogromnom skandalu" i "potpunom promašaju" nadzornih organa.

"Ono što se dogodilo je užasno za kredibilitet Švajcarske", rekao je Nordman, ukazavši da banke više ne izgledaju kredibilno.

Sa druge strane, FDP je pozdravio preuzimanje "Kredi Svisa", s obzirom na dramatičan razvoj događaja i moguće nesagledive posledice, navodi "Špigl".

Međutim, iz te stranke su istakli da je ono što se dogodilo "Kredi Svisu" sramota za Švajcarsku.

Vladajuća Švajcarska narodna partija (SVP) za neuspeh je okrivila fatalne upravljačke odluke i agresivnu međunarodnu strategiju "Kredi Svisa".

"Ovo je očigledno propalo i sada ugrožava celu banku i hiljade radnih mesta", upozorili su iz SVP.

Reagovali su i zaposleni, pa je tako Udruženje zaposlenih u bankama pozvalo UBS da se uzdrži od smanjenja broja radnika.

"UBS kao novi poslodavac ima obavezu, pogotovo zbog koristi koju ima od državnih garancija, da otpuštanje radnika svede na apsolutni minimum", naveli su iz Udruženja.

image