Ekonomija

Krah "Kredi Svisa" mogao bi da ubrza dedolarizaciju zalivskih kraljevina

Saudijska Arabija izgubila je milione slomom "Kredi Svisa", a to bi moglo da dodatno da okrene zalivsku kraljevinu od dolara
Krah "Kredi Svisa" mogao bi da ubrza dedolarizaciju zalivskih kraljevinawww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka/dpa

Iskoristivši skok cena nafte prošle godine, saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman naložio je državnoj Saudijskoj narodnoj banci da uloži 1,5 milijardi dolara u "Kredi Svis" uprkos upozorenjima njegovih finansijskih savetnika, piše "Volstrit džornal".

Sa krahom "Kredi Svisa" i spajanjem sa UBS grupom, saudijska investicija je skoro uništena, tvrdi list. Slom "Kredi Svisa" takođe je zbrisao milijarde dolara u investicijama katarskog suverenog fonda i saudijskog fonda porodice Olajan, što je Persijski zaliv učinilo jednim od najvećih gubitnika zbog pada finansijskih akcija od kolapsa dve američke banke prošle nedelje.

Gubitak investicija mogao bi dodatno da udalji zalivske monarhije od zapadnog finansijskog sistema, naročito nakon što su Saudijska Arabija i Kina postigle dogovor o prodaji nafte za juane - što je prilično uzdrmalo do skora neprikosnoveni petro dolar, inače osnovu američke sile.

Saudijska investicija u "Kredi Svis" trebalo je da predstavlja grandiozni ulazak kraljevstva u globalni bankarski sektor i da učvrsti njihov status naftne sile, piše "Volstrit džornal" i podseća da su zalivske države pretrpele ogromne gubitke i 2008. investirajući u zapadne banke i hedž fondove.

Saudijska narodna banka saopštila je da krah "Kredi Svisa" nije uticao previše na njih jer su ulozi u propalu banku bili samo mali procenat investicija saudijskog zajmodavca.

Banka, koja je imala gotovo 10 odsto vlasništva nad "Kredi Svisom" odbila je da ulaže dalje u švajcarsku banku. Zvaničan razlog je zato što nisu želeli da budu podvrgnuti regulativama koje se odnose na vlasnike preko 10 odsto banke.

Pojavilo se i drugo, geopolitičko tumačenje odbijanja Saudijaca da pomognu zajmodavcu. A to tumačenje američkog bankara Džejmsa Rikardsa ide na ruku tezi koja se sve češće čuje da je vladavina petrodolara pri kraju i da na scenu stupa petro juan.

image