Svet

Kina i Saudijska Arabija: Šta (pre)ostaje od petrodolara?

Poseta kineskog lidera Si Đinpinga Rijadu unervozila je Zapad i najavila geopolitičke potrese
Kina i Saudijska Arabija: Šta (pre)ostaje od petrodolara?www.globallookpress.com © Xie Huanchi/XinHua

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping doputovao je u posetu Saudijskoj Arabiji gde je sa liderima zalivske kraljevine razgovarao o unapređenju odnosa dve zemlje. Juče je potpisan i sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje čija je sadržina predmet nagađanja.

Topla dobrodišlica kineskom lideru, u poređenju sa mlakim dočekom američkog predsednika Džozefa Bajdena nekoliko meseci ranije, kao i jačanje prijateljstva i partnerstva Pekinga sa Rijadom, izazvala je dodatno interesovanje javnosti.

Uoči Sijeve posete, kineski "Global tajms", blizak Komunističkoj partiji Kine, u komentaru je ukazao na pisanje portala "Midl Ist aj" koji je, najavljujući samit u Rijadu, naveo da su ciljevi Kine i zalivskih zemalja bliski u brojnim domenima, uz poseban akcenat na moguću prodaju saudijske nafte u juanima (umesto isključivo u dolarima) i članstvo zalivske monarhije u organizaciji BRIKS+.

"To je realnost koja sve više jača u Zalivu i verovatno je da će samit ove ekonomske sinergije podići na novi nivo, a mogući sporazum o slobodnoj trgovini, naftni poslovi u juanima i članstvo u BRIKS+ bi u velikoj meri ojačali zalivsko-kineske veze i dodatno izazvali američku hegemoniju", naveo je portal uoči Sijeve posete.

Razgovor o prodaji nafte za juane povremeno se vodio u proteklih šest godina između Pekinga i Rijada, a kineski napori da "internacionalizuje" juan imaju atraktivnog partnera u Rijadu: Peking kupuje više od 25 odsto izvoza nafte iz kraljevstva, a ako bi se ovi poslovi cenili u juanima, saudijska nafta bi mogla da pomogne kineskoj valuti da ojača svoj položaj globalne valute, piše "Midl Ist aj".

Pored toga, kako je navedeno, takav potez bi mogao da stvori presedan i navede i druge zemlje bogate naftom da slede njihov primer i prodaju svoje proizvode u juanima umesto u američkim dolarima.

Petrojuan i BRIKS+

Dolar je već skoro pola veka standardna valuta za energetsko tržište - Saudijska Arabija ga koristi od 1974. godine, nakon dogovora sa Niksonovom administracijom koji je stvorio formulu poznatu kao aranžman "nafta za bezbednost".

Saudijska i sva druga nafta kupuje se američkim dolarima, i takozvani "petrodolar" je pomogao da se očuva status dolara kao najveće globalne rezervne valute i sredstva plaćanja za naftu i druge proizvode.

Diskusija o naftnim poslovima u petrojuanu (kineska valuta za trgovinu naftom) bi ukazala da se norme svetskog poretka kojim dominiraju SAD sve više narušavaju novim alternativama, ocenio je "Midl Ist aj".

Ekspanzija BRIKS-a - grupe svetskih ekonomija u usponu: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike – je još jedna oblast u kojoj Peking vidi svoj interes.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nedavno je najavio ideju BRIKS+ okvira koji obuhvata nameru da se organizacija otvori za nove članove. I Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati brzo su izrazili interesovanje za pridruživanje.

Američki mediji odmah su se uhvatili, za njih, zastrašujuće ideje o petrojuanu i BRIKS-u.

Si-En-En je izvestio o "ozbiljnim geopolitičkim posledicama" ako propadne dugogodišnji sporazum Rijada i Vašingtona o prodaji nafte za dolare. Analitičari pak kažu da je to vrlo izgledna stvar.

"U bliskoj budućnosti, Saudijska Arabija bi mogla da prodaje deo svoje nafte i da ubira prihode u kineskim juanima, što ima ekonomskog smisla pošto je Kina glavni trgovinski partner kraljevstva", rekao je Naser Al Tamimi, viši naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku ISPI, prenosi Si-En-En.

Postoje i oni koji veruju da se to već dešava, ali da ni Kina ni Saudijci to ne žele javno da kažu, ukazuje američka TV mreža.

Prema pisanju "Volstrit džurnala", iza zatvorenih vrata razgovara se o, za Ameriku, "kontroverznim" pitanjima petrojuana, 5G jmreže, vojne opreme...

"Oni suviše dobro znaju koliko je ovo pitanje osetljivo za Sjedinjene Države", rekao je Gal Luft, direktor Instituta za analizu globalne bezbednosti. "Obe strane su previše izložene američkoj valuti i nema razloga da nastave da obavljaju bilateralnu trgovinu u valuti treće strane, posebno kada ova treća strana više nije prijatelj nijednoj."

Sijeva poseta mogla bi da označi još jedan korak "u eroziji statusa dolara" kao rezervne valute, dodao je.

Erozija dolara

"Volstrit džurnal" je u svom izveštaju sa kinesko-saudijskog samita ukazao na kotkretan detalj koji potvrđuje da je krah (petro)dolara i američke hegemonije na vidiku.

Naime, naveo je list, jedan od 34 potpisana sporazuma uključuje glavnu saudijsku kompaniju za obnovljive izvore energije "Akva pauer" i Industrijsku i komercijalnu banku Kine (ICBC) - najveću kinesku komercijalnu banku, koja je direktan učesnik u CIPS-u, kineskoj verziji SVIFT-a, što nagoveštava produbljivanje finansijske saradnje između zemalja. SVIFT je globalna finansijska mreža koja omogućava neometan i brz transfer novca preko granica - i pod kontrolom je dolara, za razliku od njegove kineske alternative.

Sporazum sa ICBC predstavlja budućnost u kojoj će saudijske banke moći da pristupe CIPS-u, što bi moglo da ubrza upotrebu juana u saudijsko-kineskoj trgovini naftom, rekla je Žongjuan Zoe Liu, saradnik za međunarodnu političku ekonomiju u uticajnom američkom Savetu za spoljne odnose.

"To je ono oko čega bi kreatori politike u Sjedinjenim Državama trebalo da budu zabrinuti", napomenula je.

Ovi dogovori takođe jačaju argumente da se Saudijska Arabija pridruži multilateralnim okvirima koje predvode Kina i Rusija, kao što su BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju, rekla je Liu.

"Ovo vidim kao pravo pragmatično partnerstvo. Kina i Saudijska Arabija sarađuju u oblastima koje mogu koristiti saudijskom planu ekonomske diversifikacije", dodala je ona.

image