Svet

Geopolitički preokret veka: Si 9. decembra u Saudijskoj Arabiji

Poseta dolazi u momentu zategnutih odnosa SAD i sa Kinom i sa Saudijskom Arabijom
Geopolitički preokret veka: Si 9. decembra u Saudijskoj Arabijiwww.globallookpress.com © Liu Weibing

Saudijska Arabija planira da bude domaćin kinesko-arapskog samita 9. decembra kome će prisustvovati kineski predsednik Si Đinping tokom posete kraljevini, izjavila su trojica arapskih diplomata, prenosi Rojters.

Si bi trebalo da stigne u Rijad 7. decembra, navode isti izvori, a na samit su pozvani i lideri Bliskog istoka i severne Afrike. 

Poseta kineskog predsednika dolazi u vrlo osetljivom momentu za saudijsko-američke odnose, koji su zategnuti zbog pitanja energetike, ali i zabrinutosti SAD zbog sve većeg kineskog uticaja na Bliskom istoku. 

Očekuje se da kineska delegacija potpiše na desetine sporazuma i memoranduma o razumevanju sa zemljama Zaliva i drugim arapskim državama koji se odnose na energetiku, bezbednost i investicije, rekle su diplomate. 

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel Al-Džubeir izjavio je prethodno za Rojters da će jačanje trgovinskih veza i regionalne bezbednosti biti prioritet posete i da se, pored skupa arapskih zemalja, očekuje održavanje samita Kine i zemalja Zaliva.

Sijevo putovanje odigraće se u vreme vrlo zategnutih odnosa Vašingtona kako sa Pekingom, tako i sa Rijadom. Razlozi su brojni: različit pogled na ljudska prava i rusku vojnu operaciju u Ukrajini, kao i optužbe zapadnih zemalja da Kina koristi svoju ekonomsku moć kao diplomatsko oruđe. 

Arapske države u Persijskom zalivu su poslednjih godina jačale veze sa Kinom i Rusijom, dok su, sa druge strane, rasle regionalne sumnje u nekada glavnog bezbednosnog partnera SAD. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati oduprli su se pritisku Amerike da "izaberu stranu" kada su u pitanju odnosi sa Kinom, glavnim trgovinskim partnerom, i Rusijom, članicom OPEK+ organizacije zemalja proizvođača nafte.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena bila je ljuta zbog odluke OPEK+ da smanji proizvodnju sirove nafte uprkos prigovorima SAD, što je dodatno narušilo dugogodišnje partnerstvo sa Saudijskom Arabijom koje je Bajden pokušao da popravi tokom posete ovoj zalivskoj zemlji u julu. 

image