Svet

Kinesko-arapski samit u Rijadu: Nafta za juan umesto dolara?

Kina će sa Saudijskom Arabijom razgovarati o plaćanju nafte u juanima, što bi potkopalo američki dolar i geopolitički uticaj Vašingtona
Kinesko-arapski samit u Rijadu: Nafta za juan umesto dolara?www.globallookpress.com © © Ju Peng

Kina i arapske zemlje održaće samit sa arapskim državama u Saudijskoj Arabiji početkom sledećeg meseca. To će biti prva poseta predsednika Kine Si Đinpinga jednom od najvažnijih energetskih partnera posle skoro sedam godina, prenosi "Blumberg".

Li Suhang, generalni konzul Kine u Dubaiju, rekao je da će se samit održati početkom decembra, navodi se u saopštenju objavljenom na veb stranici konzulata. U saopštenju se ne navode drugi detalji.

Kako se navodi u odvojenom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, samit će uključivati razgovor "licem u lice" između lidera Kine i lidera arapskih zemalja.

Si će iskoristiti posetu Saudijskoj Arabiji da učvrsti odnose s ovom zemljom. Njegova poslednja poseta Rijadu bila je u januaru 2016. Saudijska Arabija je u oktobru izvezla najviše nafte u Kinu, prema podacima kineske carine.

U martu su se pojavili izveštaji u medijima da će Kina i Saudijska Arabija razgovarati o plaćanju nafte u juanima. Ukoliko ovaj dogovor bude postignut, ova promena bi "potkopala dolar", koji je dugo bio standardna valuta za određivanje cena energenata širom sveta, što je do sada obezbeđivalo geopolitički uticaj Vašingtona.

Si je, tokom telefonskog razgovora u aprilu, rekao prestolonasledniku Muhamedu bin Salmanu da je za Peking produbljivanje veza sa Rijadom jedan od prioriteta i da želi saradnju na visokom nivou u oblastima energetike, trgovine i visoke tehnologije.

Peking nastoji da produbi veze i sa ostalim državama na Bliskom istoku, u čemu vidi priliku za "izazivanje SAD i proširenje ekonomskih mogućnosti", navodi "Blumberg".

Peking je prošle godine potpisao sporazum o 25-godišnjoj saradnji sa Iranom, koji je na udaru sankcija Vašingtona zbog nuklearnog programa.

image