Svet

Saudijska Arabija sve više zagledana u Kinu

Sastanak bin Salmana i Liana Veilanga održan je u jeku političkih napetosti i oštrih rasprava između Sjedinjenih Američkih Država i Kine
Saudijska Arabija sve više zagledana u Kinu© Unsplash

Ministar energetike Kraljevine Saudijske Arabije princ Abdlulaziz bin Salman sastao se sa potpredsednikom Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine Lianom Veiliangom sa kojim je razgovarao o zajedničkim investicionim projektima i saradnji u energetici.

"Saudijska Arabija je oduvek Kinu posmatrala kao strateškog partnera i teži daljem usklađivanju saudijske i kineske vizije budućnosti, posebno u energetskoj sferi gde postoji višestruka sinergija", istakao je bin Salman na skupu Podkomiteta za investicione projekte i energetiku "Pojas i put".

Napomenuo je da trgovinski odnosi između dve zemlje u poslednjih pet godina kontinuirano rastu i da je Kina primarna destinacija za izvoz saudijske nafte.

Na sastanku je bilo reči o oblastima u kojima Saudijska Arabija i Kina žele da ojačaju svoje odnose, kao što su nafta i petrohemija, električna energija i obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, civilna nuklearna energija, bezbednost lanca snabdevanja i druge.

Veiliang je ovom prilikom podržao napore kraljevine u održavanju stabilnosti globalnog tržišta nafte.

Sastanak bin Salmana i kineskog kolege održan je u jeku političkih napetosti i oštrih rasprava između Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Osim toga, tenzije tinjaju i između SAD i Saudijske Arabije.

Prestolonaslednih Saudijske Arabije Muhamed bin Salman je ranije ovog meseca izrazio želju da se njegova zemlja priključi BRIKS-u (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), što je pogoršalo već poljuljane odnose između ove zemlje i Amerike.

Grupa Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) pre nekoliko nedelja dogovorila se da smanji zajedničku proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, u nastojanju da zaustavi pad cena "crnog zlata" izazvan slabljenjem globalne ekonomije. Predsednik SAD Džo Bajden oštro se sutprostavio ovom potezu nazvavši ga "razočaravajućim i kratkovidim". 

Takođe je pozvao administraciju i Kongres da istraže načine da se poveća proizvodnja energenata u SAD i smanji kontrola OPEK+ nad cenama energenata. Upozorio je i da će "biti posledica u odnosu sa Saudijskom Arabijom".

Veliki deo političke javnosti u Vašingtonu odluku organizacije je protumačio kao proračunat čin kojim bi Bajden bio ponižen, a šanse njegove stranke na predstojećim izborima ugrožene, piše "Vašington post".

Bela kuća je optužila OPEK+ da je "stao na stranu Rusije" jer bi, kako tvrde, smanjena proizvodnja podigla prihode Moskve i naškodila sankcijama koje je uveo Zapad. 

image