Svet

Američko neslaganje sa Saudijskom Arabijom donosi Rijadu nova savezništva

Kritike SAD na račun zalivske kraljevine zbog odluke OPEK-a, dovele su do toga da Rijad bude shvaćen kao sila u usponu koja se suprotstavlja Vašingtonu i čuva svoje interese što je kraljevini obezbedilo podršku čak i među zemljama direktno pogođenim odlukom
Američko neslaganje sa Saudijskom Arabijom donosi Rijadu nova savezništvawww.globallookpress.com © © Cfoto

Američko oštro neslaganje sa politikom određenih zemalja kod drugih država može stvoriti suprotan efekat – da oni koji su se našli pod kritikama SAD dobiju njihovu podršku, čak i nauštrb sopstvenih ekonomskih interesa.

U svojoj analizi ovako, u najkraćem, "Blumberg" tumači svrstavanje pojedinih zemalja na stranu Saudijske Arabije koja se našla na meti administracije i zvaničnika SAD posle oktobarske odluke OPEK+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno. Odluka organizacije koja okuplja velike proizvođače nafte, čiji su istaknuti članovi Saudijska Arabija i Rusija, objašnjavana je kao ekonomska i racionalna, doneta posle procena ekonomske nestabilnosti tržišta i opasnosti od globalne recesije. SAD je shvatila kao neprijateljsku, ucenjivačku – posle žestokog lobiranja Bajdenove administracije da se ona ne usvoji i činjenice da se Rijad drznuo da se suprotstavi željama Vašingtona.

Sila u usponu

"Blumberg" konstatuje da je optužba američkog predsednika Džozefa Bajdena da se Saudijska Arabija svrstala na stranu Rusije po pitanju nafte, dovela do toga da Rijad bude shvaćen kao sila u usponu koja se suprotstavlja Vašingtonu i čuva svoje interese što je kraljevini obezbedilo da dobije navijače čak i među zemljama koje takođe pogađa odluka OPEK+.

Turska i Kina stale su u odbranu Saudijske Arabije, iako zbog smanjenja proizvodnje nafte kao uvoznici struje trpe posledice odluke s početka oktobra zbog koje je cena nafte skočila na oko 90 dolara.

"Naftno pitanje" pokazalo je da su države spremne da se odupru ili preispituju američki uticaj, čak i ako to šteti njihovim trenutnim ekonomskim interesima.

Takvu reakciju treba sagledati i u svetlu predstojećeg samita G20 na Baliju gde će Bajden tražiti širu međunarodnu podršku za dalju izolaciju Rusije i nalaženje načina da se obuzda svetska ekonomija i energetsko tržište.

OPEK+ nastaviće da bude oprezan sa proizvodnjom nafte.

"Stvar je u tome da se bude odgovoran i ne gubi iz vida šta tržište želi", objasnio je američkom mediju ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman na klimatskom samitu u Egiptu.

Maltretiranje nije u redu

Od pada cena sirove nafte imala bi koristi Turska, koja se suočava sa najvišom stopom inflacije u poslednjih dvadeset godina zbog cene struje, ali Ankara se protivi američkim pretnjama drugoj zemlji, rekao je turski zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan "Blumbergu".

Pod svojim imenom i prezimenom to je istakao i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

"Ovo maltretiranje nije u redu", bile su reči Čavušoglua kojima je prokomentarisao Bajdenovu izjavu da će Saudijska Arabija trpeti posledice zbog ishoda sastanka OPEK+ u oktobru.

Turska se protivi reakcijama SAD, iako podizanje cena nije u redu, dodao je ministar. Navodi se da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ima još jedan dobar razlog da podržava Rijad: finansijsku podršku koju mu pružaju uoči predsedničkih izbora sledećeg leta.

Nezavisna energetska politika

Kina, koja produbljuje neslaganja sa SAD oko globalne privrede, pohvalila je Saudijsku Arabiju zbog nezavisne energetske politike i istakla da treba da imaju veću ulogu u međunarodnim i regionalnim odnosima.

Kina je najveći trgovinski partner Saudijske Arabije i najveći kupac njihove nafte.

Kineski predsednik Si Đinping planira da uskoro poseti Saudijsku Arabiju, najavili su zvaničnici kraljevine, dok dve zemlje jačaju trgovinske i bezbednosne veze što izaziva nervozu kod Vašingtona.

Upitan za mogućnost da Kina popuni prazninu u spoljnotrgovinskim odnosima sa Saudijskom Arabijom, portparol američkog Stejt Departmenta Ned Prajs rekao je da Amerika pazi na svoje nacionalne interese u bilateralnim odnosima.

"Držaćemo se puta koji se zasniva isključivo na našim interesima i vrednostima koje naš rad donosi svetu", izjavio je Prajs dodajući da je saradnja po pitanju Ukrajine dokaz neprekinutog uticaja Vašingtona u međunarodnim odnosima.

Dugoročna korist

Dva indijska zvaničnika rekla su da ova zemlja, kao jedan od najvećih kupaca saudijske nafte, stavlja dugoročnu korist od dobrih odnosa sa Saudijskom Arabijom ispred trenutne frustracije zbog cena nafte.

Indija veruje da zalivski izvoznici nafte traže način da razgranaju geopolitičke veze u rastućem rivalstvu velikih sila i nadaju se dobitku.

Indija i Kina trenutno imaju koristi od sniženih cena ruske nafte, koje im pomažu da se izbore sa višim bliskoistočnim cenama.

Pogrešnost stava "ko nije sa mnom taj je protiv mene"

Sve je moguće na sledećem sastanku OPEK-a 4. decembra, navela su dva izvora upoznata sa diplomatskim relacijama Amerike i Saudijske Arabije. Oni opisuju odnose dve zemlje kao potpuno neslaganje u svemu od osnova tržišta nafte do političkog odgovora.

"Ako OPEK ponovo smanji proizvodnju, pri ceni nafte od 95 dolara, to će biti uvreda za uvoznike nafte od Afrike do Južne Azije i Latinske Amerike", rekao je jedan od izvora.

Dvoje visokorangiranih evropskih diplomata koji su u bliskom kontaktu sa zalivskim zvaničnicima kažu da SAD ne treba da posmatra odluku OPEK-a kao nepokornost prema Vašingtonu, već da prepoznaju da Saudijska Arabija vodi računa o svojim interesima.

"Vašington je navikao da ima prećutne saveznike u zalivskom arapskom regionu, a to se promenilo", kažu evropske diplomate.  

Americi su potrebni ovi regionalni odnosi u godinama koje dolaze i ona mora da poradi na tome da oni funkcionišu, kaže treći zapadni zvaničnik.

"Ako imamo stav 'ko nije sa mnom taj je protiv mene' i ne potrudimo se, to se neće desiti", ističe ovaj diplomata.

image