Svet

AFP: Da li poseta saudijskog princa Aziji znači distanciranje od Amerike?

Odnosi tradicionalnih partnera sve više su zategnuti, naročito posle odluke o smanjenju proizvodnje sirove nafte
AFP: Da li poseta saudijskog princa Aziji znači distanciranje od Amerike?www.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman započeo je turneju po Aziji kako bi pokazao nezavisnost svoje zemlje od Amerike, piše AFP.

Odnosi Saudijske kraljevine i SAD zategnuti su zbog odluke zemalja izvoznica nafte da smanje proizvodnju sirove nafte uprkos rastu cena.

Bin Salman učestvuje na Samitu G20 na Baliju, a zatim ide u obilazak azijskih zemalja, saopštila je saudijska agencija SPA, ne precizirajući o kojim zemljama je reč.

Prema pisanju južnokorejskih medija, trebalo bi da poseti Južnu Koreju, a zatim da učestvuje na forumu azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Bangkoku, prenose saudijski mediji.

Rastuće cene energenata prinudile su američkog predsednika Džozefa Bajdena da u julu poseti Saudijsku Arabiju, najvećeg svetskog izvoznika sirove nafte, uprkos obećanju da će tretirati kraljevstvo kao "pariju" nakon ubistva saudijskog novinara i kritičara Džamala Kašogija 2018. od strane saudijskih agenata.

Termin "parija" koristi se za države čija se politika ili standardi smatraju nespojivim sa standardima "civilizovanog" sveta i koje su zbog toga često predmet kritike ili sankcija, najčešće zbog nepoštovanja ljudskih prava. 

Najavljeni pad proizvodnje nafte uznemirio je Belu kuću i podstakao spekulacije o Rijadovoj želji da se distancira od svog tradicionalnog partnera, a prestolonasledikova turneja po Aziji čini ovu hipotezu još verovatnijom, smatra Umar Karim sa Univerziteta u Birmingemu.

"Cilj njegovog putovanja je da ojača veze sa energetskim tržištima u Aziji, ali i da pokaže Zapadu, najviše Sjedinjenim Američkim Državama, da Saudijskoj Arabiji ne nedostaju opcije u smislu partnerstva", rekao je Karim.

"Pojačano interesovanje za Aziju"

Bela kuća je saopštila da nije zakazan nikakav bilateralni sastanak saudijskih i američkih lidera na Samitu G20. 

Američko-saudijsko partnerstvo, koje datira od Drugog svetskog rata, često se opisuje kao sporazum "nafta za bezbednost". Ali u poslednjoj deceniji, glavni kupci saudijske nafte bili su Kina, Japan, Južna Koreja i Indija.

Shodno tome, saudijski zvaničnici zalagali su se za razvoj veza sa azijskim zemljama mnogo pre nego što je Muhamed bin Salman imenovan za prestolonaslednika pre pet godina, rekao je Aziz Algašijan, saudijski stručnjak za spoljnu politiku.

"Tržište i saudijska spoljna politika koja se vodi ekonomskim interesima pojačali su interesovanje za Aziju", smatra Algašijan.

Bin Salman bi trebalo da razgovara sa azijskim liderima o olakšicama za izvoz u Aziju, poput rafinerija ili skladišta, rekao je Kaho Iu, stručnjak za energetiku Azije.  

"Ne radi se samo o kupovini nafte iz Saudijske Arabije, već o razvoju saradnje u celom lancu snabdevanja", objašnjava Iu. 

"Saudijska Arabija na prvom mestu"

Saudijska Arabija bi mogla da bude partner azijskim zemljama i kada su u pitanju alternative sirovoj nafti.

Naftni gigant "Saudi Aramko" i indonežanska kompanija "Pertamina" objavili su da nameravaju da "istraže saradnju" u oblastima vodonika i amonijaka.

Turneja saudijskog prestolonaslednika po Aziji dešava se uoči posete kineskog predsednika Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji koja je zakazana za decembar.

Razvoj čvršćih veza sa Kinom govori o želji Rijada da uravnoteži odnose sa svetskim silama, usvajajući politiku "Saudijska Arabija na prvom mestu". 

Stručnjaci ističu da Saudijci "još veoma zavise od SAD u pogledu bezbednosti, ali pokazuju da istražuju i druge strateške odnose, možda postepeno pokušavajući da postanu manje zavisni od SAD".

"Za Saudijce je veoma važno da pokažu da ne zauzimaju ni jednu stranu" u borbi za prevlast između Kine i SAD, rekao je Umar Karim i dodao da "Rijad u spoljnoj politici želi da bude igrač, a ne lakej ili pomoćnik velikih sila", navodi AFP.

image