Ekonomija

Evropska centralna banka zahteva od austrijske banke da napusti rusko tržište

Iz Beča poručuju da je reč o nerazumnom mešanju ECB, prenosi Rojters
Evropska centralna banka zahteva od austrijske banke da napusti rusko tržište© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Evropska centralna banka (ECB) zatražila je od austrijske Rajfajzen banke da obustavi poslovanje u Rusiji, javlja Rojters.

Prema navodima neimenovanih izvora, ECB ne zahteva da banka odmah napusti rusko tržište, nego insistira na formiranju akcionog plana za prekid aktivnosti u Rusiji.

Agencija dodaje da bi plan mogao da se odnosi na prodaju ili zatvaranje ruske filijale. Međutim, banka ne namerava da sprovede takav plan, piše agencija.

Istovremeno, austrijski zvaničnici poručuju da je reč o nerazumnom mešanju Evropske centralne banke.

Iz banke su ranije saopštili da je već smanjeno kreditiranje u Rusiju, da je ubrzana procena poslovanja i da se zaista istražuju opcije za "dobro vođen izlazak" sa ruskog tržišta.

Reč je o banci koja je trenutno najvažnija zapadna banka u Rusiji, koja obrađuje oko četvrtine svih transfera u evrima u toj zemlji, piše "Komersant".

Ćerka firma "Rajfajzen bank internešnel" u Rusiji opslužuje 40 do 50 odsto plaćanja Rusije sa drugim zemljama, a takođe, ruska divizija joj grupi donosi oko polovine svih profita.

Ministarstvo finansija SAD pokrenulo je u februaru istragu protiv austrijske banke u vezi sa njenim poslovanjem u Rusiji. Istog meseca, banka je ograničila mrežu u Rusiji na pet banaka.

Prema navodima austrijskih medija, Rajfajzen banka istražuje mogućnost razmene imovine sa Sberbankom Evropa.

image