Ekonomija

"Finansijska razmena zarobljenika": "Rajfajzen" želi da trampi zamrznutu imovinu sa "Sberbankom"

Razmena bi uključivala prebacivanje rubalja sa računa "Rajfajzenove" filijale, koje se ne mogu izneti iz Rusije, na račun ruske "Sberbanke", čija je imovina u Evropi zamrznuta
"Finansijska razmena zarobljenika": "Rajfajzen" želi da trampi zamrznutu imovinu sa "Sberbankom"www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

"Rajfajzen banka" pokušava da "razmeni" 400 miliona evra svojih profita koji su zamrznuti u Rusiji u zamenu imovinu ruske "Sberbanke" zamrznute u Evropi, prenosi "Fajnenšel tajms".

Razmena, koja je predstavljena članovima upravnog odbora "Rajfajzen banke" prošle nedelje, uključivala bi prebacivanje rubalja sa računa filijale te austrijske banke, koje se ne mogu izneti iz Rusije, na račun ruske "Sberbanke".

Sa druge strane, "Rajfajzen" bi u zamenu dobio deo novca "Sberbanke" zamrznutog u njenoj evropskoj filijali, tvrde izvori "Fajnenšel tajmsa".

"Ovo je neka vrsta finansijske verzije hladnoratovske razmene zarobljenika", rekao je jedan od ljudi upoznatih u detalje sporazuma.

Takvo rešenje verovatno će naići na kritike zapadnih političara zato što praktično dozvoljava najvećoj ruskoj banci da vrati deo zamrznute imovine, a uspeh sporazuma zavisiće od toga da li će dobiti potvrdu Vašingtona, Brisela i Moskve.

Osoba bliska "Sberbanci" upozorila je da bi postizanje sporazuma moglo da bude izuzetno teško, zato što zahteva dozvolu američkih i evropskih vlasti.

Razmena je "teoretska mogućnost", rekao je portparol "Rajfajzena". Austrijska banka "razmatra nekoliko opcija" kako bi smanjila svoje prisustvo u Rusiji, naglašavajući da će sva rešenja biti dogovorena u skladu sa sankcijama.

"Rajfajzen" je oličenje dileme sa kojom su se suočile mnoge zapadne kompanije od početka Specijalne vojne operacijama u Ukrajini prošle godine. Ova institucija sa sedištem u Beču bila je najveći zapadni zajmodavac u Rusiji, ostvarivši tamo rekordne profite.

Prema planu, rublje bi bile prebačene iz "Rajfajzenove" ruske filijale u "Sberbanku" u Moskvi. Zauzvrat, ista količina novca u evrima koji se nalaze na računima koji pripadaju bivšem evropskom ogranku "Sberbanke", koji je u procesu likvidacije, bili bi prebačeni na račun austrijske banke.

Novac ne bi prelazio granice, niti bi strane valute bile poslate u Rusiju, što znači da sankcije ne bu bile prekršene, navode izvori "Fajnenšel tajmsa", iako je poslovanje sa "Sberbankom" u Evropi zabranjeno.

Pojedini finansijski analitičari tvrde da bi, ukoliko bi se pokazao kao uspešan, ovo mogao da bude model i za druge banke čija je imovina zamrznuta.

Krajem prošle godine, Moskva je nametnula stroga pravila zapadnim preduzećima koja i dalje posluju na njegovoj teritoriji, onemogućavajući im da prodaju svoje ruske filijale bez dozvole lokalnih vlasti i zabranjujući im da svoje profite iznose iz zemlje.

Kako navodi "Fajnenšel tajms", rukovodstvo "Rajfajzena" nije zadovoljno trenutnom situacijom, ali mnoge zapadne kompanije ne dele takvo mišljenje. Na primer, izvršni direktor "Filip Morisa" Jacek Olčak rekao je da će njegova kompanija "radije zadržati" svoje filijale u Rusiji čiji je rad obustavljen nego da ih prodaju "za male pare" pod pritiskom političara.

image