Ekonomija

Franak izgubio magiju: Krah "Kredi Svisa" srozao imidž švajcarske valute

"Švajcarac" koji je godinama slovio za sigurnu valutu, sada je uzdrman slomom poznate banke
Franak izgubio magiju: Krah "Kredi Svisa" srozao imidž švajcarske valutewww.globallookpress.com © Sonja Jordan/http://imagebroker.com/#/search/

Švajcarski franak nije opravdao svoju reputaciju sigurnog utočišta tokom kolapsa "Kredi Svisa", pošto su investitori potražili sigurnu luku negde drugde, podigavši na taj način vrednost zlata u švajcarskim trezorima ali ne i nacionalne valute.

Menadžeri novca rešili su se "švajcaraca" najbrže u protekle dve godine uoči UBS-ovog dramatičnog preuzimanja "Kredi Svisa", piše Rojters.

Švajcarski franak, koji se često koristio kao utočište u vremenima tržišnog stresa ili nestabilnosti, izgubio je 0,9 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar 13. marta.

Istovremeno, vrednost japanskog jena, koji se takođe smatra utočištem u nemirnim vremenima, porasla je 2,6 odsto u odnosu na dolar. Otkako su se 9. marta pojavili problemi u "Silikon veli banci" jen je ojačao za 5,5 odsto u odnosu na dolar.

Vrednost zlata, još jednog tradicionalnog sigurnog utočišta, porasla je za više od pet odsto u nedelji posle 13. marta na više od 2.000 dolara po unci, što je najviši nivo u poslednjih godinu dana, dok su državne obveznice zabeležile neke od najvećih priliva u decenijama.

"To definitivno ima veze sa dešavanjima u bankarskom sektoru", rekla je Rojtersu Kirstin Kundbi-Nilsen, analitičar u Banci Danske.

Švajcarska nacionalna banka (SNB) je u nedelju organizovala ugovor vredan tri milijarde dolara za UBS da kupi rivalski "Kredi Svis", uz ogromnu garanciju od do 260 milijardi dolara, trećinu nacionalne proizvodnje zemlje, uz podršku državne i centralne banke.

"Da nije 'Kredi Svis' već bilo koja druga evropska banka upala u nevolje, videli biste da švajcarski franak naglo raste jer bi to bilo sigurno utočište za evropski rizik", rekao je Frančesko Pesole, strateg u ING-u.

Istorijski, vrednost "švajcarca" rasla je u vremenima krize, od napada na SAD 2001. preko finansijske krize 2008, dužničke krize u evrozoni 2011-2012. i potom u jeku pandemije.

Duga istorija političke neutralnosti Švajcarske, ali aktivna integracija u globalnu ekonomiju, takođe je pomagala zemlji da pruži utočište u vremenima pojačanih geopolitičkih tenzija.

Situacija se sada promenila i analitičari ne mogu sa sigurnošću da kažu da li će ovaj scenario imati ograničene posledice po franak u doglednoj budućnosti.

image