Ekonomija

Si-En-En: Banka iz Severne Karoline FCB kupuje sredstva propale SVB

"Prva građanska banka" (First Citizens Bank, FCB) kupiće većinu poslovanja "Silikon veli banke" (SVB), američkog tehnološkog zajmodavca koji je propao ranije ovog meseca
Si-En-En: Banka iz Severne Karoline FCB kupuje sredstva propale SVBwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) saopštila je da se dogovorila da će "Prva građanska banka" FCB otkupiti sve depozite i zajmove SVB-a koje su regulatori preneli na "pomoćnu" banku koja je trebalo da premosti haos nastao nakon kolapsa kalifornijskog zajmodavca.

Sedamnaest bivših filijala SVB-a počeće u ponedeljak da rade kao podružnice FCB, naveli su iz banke i poručili da će svi klijenti blagovremeno biti obavešteni o promenama.

Regulatori su 10. marta zatvorili SVB, nakon što su klijenti povukli 42 milijarde dolara u jednom danu. To je bio drugi najveći bankovni kolaps u istoriji SAD, posle "Vašington mjučuala" 2008, piše Si-En-En. FDIC je pristao da garantuje sve depozite, uključujući i one iznad 250.000 dolara po računu koji su obično osigurani.

"Prva građanska" sa sedištem u Rajliju, Severna Karolina, nudi opšte bankarske usluge kroz više od 550 filijala i kancelarija u 23 države.

Banka je u saopštenju navela da će preuzeti imovinu SVB-a od 110 milijardi dolara, depozite od 56 milijardi dolara i zajmove od 72 milijarde dolara. Takođe je sklopila sporazum sa FDIC-om koji će je zaštititi od potencijalnih gubitaka na komercijalnim kreditima koje kupuje.

"Ova transakcija koristi našu čvrstu osnovu za dodavanje značajnog obima, geografske raznolikosti, ubedljivih digitalnih mogućnosti i, što je najvažnije, značajnih rešenja za klijente tokom njihovog životnog ciklusa", rekao je predsednik i izvršni direktor FCB Frenk B. Holding.

"Konkretno, posvećeni smo izgradnji i očuvanju jakih odnosa koje nasleđe SVB ima sa privatnim kapitalom i firmama rizičnog kapitala", dodao je on.

FDIC je naveo da banka iz Severne Karoline dobija 72 milijarde dolara u SVB kreditima uz popust od 16,5 milijardi dolara. Oko 90 milijardi dolara u hartijama od vrednosti i drugoj imovini koja je bila u vlasništvu SVB ostaće u stečaju za raspolaganje FDIC.

"FDIC procenjuje da je cena propasti SVB prema njenom Fondu za osiguranje depozita oko 20 milijardi dolara. Tačan trošak će biti utvrđen kada FDIC prekine prinudni postupak", naveo je regulator.

Kolaps SVB-a, praćen krahom "Signačur banke" - još jednog američkog regionalnog zajmodavca - uzdrmao je globalna finansijska tržišta i izazvao kolaps poverenja među investitorima i deponentima u drugim ranjivim bankama.

Druga po veličini švajcarska banka, "Kredi Svis", najveća je žrtva trenutne krize. Banku je prošle sedmice "sačuvao" njen rival UBS u hitnom preuzimanju koje je organizovala švajcarska vlada.

image