Ekonomija

"Blumberg": Spasavanje banke "Kredi svis" koštaće Švajcarce milijarde

Svaki od 8,7 miliona stanovnika Švajcarske platiće 13.500 dolara za spas banke "Kredi svis"
"Blumberg": Spasavanje banke "Kredi svis" koštaće Švajcarce milijardewww.globallookpress.com © Andreas Haas / imago images

Odluka Švajcarske da spase propalu investicionu banku "Kredi Svis" mogla bi da bude veliki teret za poreske obveznike u toj zemlji, pokazuje računica "Blumberga".

Švajcarska vlada se obavezala da će pokriti 9,7 milijardi dolara gubitaka i obezbediti likvidnost od 108 milijardi dolara sredstvima Švajcarske nacionalne banke (SNB). 

To znači da će svaki od 8,7 miliona stanovnika Švajcarske platiti 13.500 dolara za spas banke "Kredi svis", ocenio je Blumberg.

U sporazumu se takođe spominje posebna garancija od 108 milijardi dolara centralne banke koju ne podržava vlada. Ako se doda zajam od 54 milijarde dolara od SNB-a koji je banka obezbedila prošle nedelje, ukupna suma spasavanja će premašiti 280 milijardi dolara, što je otprilike jednako trećini celokupne privredne proizvodnje Švajcarske 2022.

Taj iznos predstavlja najveće korporativno spasavanje u Švajcarskoj ikada, daleko nadmašivši 65 milijardi dolara koliko je dato za opstanak najveće švajcarske banke UBS 2008.

"Vlada će morati da kaže biračima zašto rizikuje novac građana i poreskih obveznika da spase banku koja je uglavnom opsluživala najbogatije i povlačila neke prilično 'neuobičajene' poteze da bi klijentima isplaćivala sulude iznose novca", rekao je bivši izvršni direktor banke Rojtersu, želeći da ostane anoniman.

Sporazum o spajanju UBS i "Kredi svis" već je razbesneo građane, a oko 200 ljudi protestovalo je u ponedeljak ispred sedišta "Kredi svis" u Cirihu. Neki su čak i gađali zgradu jajima.

Stručnjaci kažu da konačni trošak spasavanja možda neće biti toliko visok kao što je dogovoreno, ali je neaktivnost vlade možda koštala Švajcarsku njene reputacije kao globalnog finansijskog centra. 

image
VV inauguration
banner