Ekonomija

Stručnjak "Džej Pi Morgana" upozorava: Ovo je zatišje pred buru

Akcije bi mogle da padnu na prošlogodišnji minimum
Stručnjak "Džej Pi Morgana" upozorava: Ovo je zatišje pred buruGetty © Spencer Platt / Staff

Strateg "Džej Pi Morgana" Marko Kolanović upozorava da će rizici koji su podsticali ovogodišnji rast akcija verovatno oslabiti, a da će haos na bankarskom tržištu, naftni šokovi i usporavanje rasta gurnuti akcije ka najnižim vrednostima iz 2022.

"Fed je pokazao da nema nameru da smanji kamatne stope ove godine, ali rizična sredstva pokazuju rast bez presedana, sa evropskim akcijama kojima se trguje blizu istorijskih maksimuma, a američke akcije oporavile su se od nedavnih gubitaka", naveo je Kolanović u belešci klijentima. "U narednim mesecima, očekujemo preokret u osećanju rizika i ponovni povratak tržišta na prošlogodišnji minimum.".

Prema njegovom mišljenju, prilivi u akcije u poslednjih nekoliko nedelja "nemaju smisla" i uglavnom su vođeni sistematičnim investicijama, pritiskom na tržište koji je kratko trajao i padom Cboe indeksa volatilnosti (VIKS, VIX).

Pad VIKS-a ispod 20, nivoa koji je povezan sa manje stresnim periodima, sugeriše da investitori veruju da će bankarska kriza biti obuzdana u bliskoj budućnosti. Međutim, Kolanović sadašnju tržišnu pozadinu opisuje kao "zatišje pred oluju".

Jedan od najvećih prošlogodišnjih optimista sa Volstrita, Kolanović je od tada promenio svoje mišljenje, smanjivši svoju alokaciju kapitala sredinom decembra, januara i marta zbog blagih ekonomskih izgleda ove godine, piše "Blumberg".

Akcije su ove godine ostale otporne uprkos rastućim kamatnim stopama koje su umanjile korporativne profite, usporile rast i pokrenule niz kolapsa banaka u SAD i inostranstvu. Referentni S&P 500 porastao je sedam odsto u prvom tromesečju nakon što je pao za skoro 20 procenata u 2022. godini, dok je rast tehnoloških akcija gurnuo Nasdak 100 na 20 odsto od početka januara.

Tehnološke performanse su nedavno postale još snažnije jer trgovci povećavaju opklade da će problemi bankarskog sistema navesti Federalne rezerve da zakoče svoju kampanju zaoštravanja.

Fjučersi na američke akcije u utorak su bili stabilni, sa ugovorima na S&P 500 za manje od 0,1 odsto, dok su oni na Nasdak 100 pali za 0,2 odsto do 3:51 ujutru u Njujorku.

"Vredi napomenuti 'klavirsku' prirodu osećaja rizika, gde su restriktivne stope dovele do problema za različite trgovine, a povlačenje zarada koje je usledilo ublažilo je deo stresa", napisao je Kolanović. "Iako centralne banke i dalje komuniciraju, postoji osnova za borbu protiv inflacije i suprotstavljanje pretpostavkama tržišta o smanjenju, tako da izvorni izvor stresa, stope koje su duže vreme visoke, mogu ponovo da se pojave."

image