Ekonomija

Najveći penzioni fond Švedske ostao bez 2 milijarde dolara zbog ulaganja propale američke banke

Najveći penzioni fond u Švedskoj ulagao u američke banke, ostao bez dve milijarde dolara
Najveći penzioni fond Švedske ostao bez 2 milijarde dolara zbog ulaganja propale američke bankeGetty © Jonas Gratzer / Stringer

Najveći švedski penzioni fond "Alekta" poslao je direktorku sektora kapitala na odsustvo nakon što je otkriveno da su izgubili dve milijarde dolara posle kolapsa američkih banaka u koje su ulagali.

Fond je saopštio da će ublažiti izloženost riziku tako što će manje ulagati u kompanije daleko od svog domaćeg tržišta. "Alekta" je imenovala An Grevelius za vršioca dužnosti šefa upravljanja portfoliom kapitala. Lizelot Ledin, šefica akcija odgovorna za to što je "Alekta" postala jedan od najvećih akcionara "Silikon veli banke" (SVB), "Signačur banke" i "Prve republičke banke", poslata je na odsustvo, rekao je portparol Džejkob Lapidus.

SVB i "Signačur" su prošlog meseca propale, dok se "Prva republička banka" i dalje bori da preživi.

"Gubici u američkim bankama ozbiljno su narušili poverenje klijenata u 'Alektu' i njeno upravljanje kapitalom", rekao je izvršni direktor fonda Magnus Biling. "Sada je na nama da dokažemo da ponovo zaslužujemo poverenje klijenata", rekao je on i dodao da je "'Alektinom' upravljanju kapitalom potreban novi početak i novi menadžment."

Nijedan drugi penzioni fond se nije kladio na tri zajmodavca u meri u kojoj je uradila "Alekta". Portparol fonda je od tada rekao da ne očekuju da će povratiti bilo koje od svojih ulaganja u SVB i "Signačur", kao i da su svoj udeo u "Prvoj republičkoj" prodali uz gubitke.

Vest o gubicima izazvala je negodovanje javnosti u Švedskoj, gde "Alekta" upravlja novcem 2,6 miliona privatnih kupaca. Fond je nedavno odlučio da odustane od lokalnih zajmodavaca i investira u vrlo specifične američke banke.

Iako nedavni gubici neće uticati na "Alektin" koeficijent solventnosti – još uvek ima 1,2 biliona kruna imovine pod upravljanjem – to je podstaklo šire obračune. Fond je pokrenuo internu istragu o svojim investicionim procesima, koju pomno prate vlada i Riksbanka i nedavno je dobio poziv od švedskih finansijskih vlasti.

Interesantno je da je "Alektin" najveći strani holding na kraju prošle godine bio je "Majkrosoft" budući da je fond imao 5,2 odsto svog portfelja uloženog u akcije kompanije. "Alekta" je takođe imala 4 odsto svog portfelja u "Alfabetu".

Penzioni sistem Švedske omogućava ljudima da ulože deo svojih penzija u fondove po svom izboru. Ako se primeti da se "Alekta" ponaša nemarno, Šveđani bi mogli da ulože svoj novac negde drugde, što se do sada nije dogodilo.

image