Ekonomija

Prognoza MMF-a: Rusija bolje od očekivanog, ispred Nemačke i Velike Britanije; Šta čeka Srbiju?

Ako dođe do značajnog finansijskog šoka - nešto čemu je MMF dao rizik od 15 odsto - fond navodi da će globalni rast verovatno pasti ispod stope rasta stanovništva, što će dovesti do globalne recesije
Prognoza MMF-a: Rusija bolje od očekivanog, ispred Nemačke i Velike Britanije; Šta čeka Srbiju?www.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da svetsku ekonomiju čeka "teško sletanje" ako uporna inflacija bude dugo forsirala visoke kamatne stope, povećavajući tako finansijske rizike.

Iako je MMF ostavio svoje ukupne ekonomske prognoze uglavnom nepromenjene od januara u svom najnovijem pregledu svetske ekonomije, objavljenom u utorak, naglašeno je da znaci oporavka u vidu nižih cena energenata i hrane, prikrivaju mračniju stvarnost, piše "Fajnenšel tajms".

Glavni ekonomista MMF-a Pjer-Olivije Gurnišas kaže da "ispod površine... rastu turbulencije, a situacija je prilično nestabilna".

"Inflacija je mnogo 'lepljivija' nego što se očekivalo čak i pre nekoliko meseci", rekao je on. "Više zabrinjava to što oštro pooštravanje (monetarne) politike u proteklih 12 meseci počinje da ima ozbiljne nuspojave za finansijski sektor".

MMF je u svojoj prognozi naveo da su previranja na tržištu državnih obveznica Velike Britanije prošle jeseni i prošlomesečna bankarska turbulencija u SAD pokazali "značajne ranjivosti koje postoje i među bankama i nebankarskim finansijskim institucijama".

"Šanse za teško sletanje su naglo porasle", saopštio je MMF.

Iako je bankarski sistem bio daleko otporniji nego tokom krize 2008, kreatori politike morali su da "razmisle o tome šta bi moglo da krene naopako", rekao je Gurnišas za "Fajnenšel tajms".

Nove prognoze MMF-a pokazale su šansu od 25 odsto da bi godišnja stopa globalnog rasta mogla pasti ispod dva procenta 2023. godine, što je rizik dvostruko veći od uobičajenog. Poslednji put kada je globalna ekonomija toliko sporo rasla bilo je 1970.

Ako dođe do značajnog finansijskog šoka - nešto čemu je MMF dao rizik od 15 odsto - fond navodi da će globalni rast verovatno pasti ispod stope rasta stanovništva, što će dovesti do globalne recesije.

U nepromenjenoj centralnoj prognozi MMF-a, očekuje se da će globalna ekonomija porasti 2,8 odsto u 2023. godini, na tri procenta u 2024. i ostati na tom nivou do oko 2028. godine.

Prošle nedelje, Kristalina Georgijeva, generalni direktor MMF-a, rekla je da su ovo najslabiji srednjoročni izgledi za globalnu ekonomiju od 1990. godine.

Gurnišas je "Fajnenšel tajmsu" rekao da MMF očekuje "superbrzi" rast u Kini kao i da će se globalna produktivnost pogoršati dok će ekonomije patiti od posledica pandemije i geopolitičkih tenzija.

Rusija i Srbija stoje bolje od evrozone

Američka ekonomska prognoza je povećana u odnosu na januarsku prognozu i fond sada očekuje rast od 1,6 odsto u 2023. i 1,1 odsto u 2024. Pre tri meseca, MMF je predviđao povećanje od 1,4 odsto ove godine praćeno rastom od 1,1 odsto u 2024. godini.

Očekuje se da će evrozona ove godine rasti sporije od 0,8 odsto, jer se zemlje članice suočavaju sa prošlogodišnjim povećanjem cena energenata, pre nego što se oporave na stopu od 1,4 odsto 2024.

Predviđena stopa rasta Kine od 5,2 odsto za 2023. u skladu je sa ciljem vlade Pekinga, iako MMF očekuje da će usporiti na 4,5 odsto 2024.

MMF je povećao svoju prognozu BDP-a Rusije za 2023. na rast od 0,7 odsto sa 0,3 procenta, što znači da se ruska ekonomija bolje kotira od nemačke koja će pasti na -0,1 odsto u ovog godini, odnosno britanske za koju se predviđa negativna stopa od -0,3 odsto.

Stopa rasta srpske ekonomija će, prema proceni MMF-a, iznositi dva odsto u 2023. i tri odsto u 2024. godini - bolje od evrozone i SAD.

image