Ekonomija

Ruske devizne rezerve narasle na više od 600 milijardi dolara

Iako su najnoviji podaci niži od prošlogodišnjeg rekorda, jasno ukazuju da se ministarstvo finansija uspešno nosi sa zapadnim sankcijama
Ruske devizne rezerve narasle na više od 600 milijardi dolarawww.globallookpress.com © Creativ Studio Heinemann/imageBROKER.com

Rusija je nastavila da prikuplja devizne rezerve, a zalihe su joj porasle na 600,8 milijardi dolara od 7. aprila, navodi se u izveštaju Centralne banke.

Ta institucija je saopštila da je obim međunarodnih rezervi povećan za 6,9 milijardi dolara ili 1,2 odsto od 31. marta zbog "pozitivne tržišne revalorizacije".

Otprilike polovinu rezervi su zamrzle zapadne centralne banke početkom marta, ujedno stopirale operacije koje imaju veze s upravljanjem istih.

Najnoviji podatak je, međutim, zbog zapadnih sankcija uvedenih Rusiji, niži nego pre godinu dana, kada su rezerve zemlje dostigle istorijski maksimum od 643,2 milijarde dolara 18. februara.

Uprkos tome, rusko ministarstvo finansija je saopštilo da će moći da se nose sa sankcijama zahvaljujući svojim obilnim rezervama.

Ruske devizne rezerve čine monetarno zlato, specijalna prava vučenja (SDR) u okviru MMF-a, kao i strani novac i zlato deponovani u zemlji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je predložila stvaranje investicionog fonda od zamrznute ruske državne i privatne imovine a koji bi služio obnovi Ukrajine.

Moskva je više puta nazvala zamrzavanje svoje imovine "krađom" i upozorila da je to protiv međunarodnog prava. Prema Kremlju, sama ideja međunarodnih rezervi je diskreditovana upotrebom američkog dolara kao oružja u ratu sa sankcijama protiv Rusije.

image