Ekonomija

MMF prognozira: Kina dvostruko jača od Amerike

Prema procenama organizacije, doprinos BRIKS-a globalnoj ekonomiji nastaviće da premašuje doprinos G7
MMF prognozira: Kina dvostruko jača od Amerikewww.globallookpress.com © Lalit Kumar/ZUMAPRESS.com

Doprinos grupe BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, doprineće rastu svetske privrede, dok će doprinos Grupe sedam (G7) koju čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija Japan, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, nastaviti da opadaju, prenosi "Blumberg", pozivajući se na najnovije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kako se predviđa, do 2028. godine udeo BRIKS-a će porasti na 33,6 odsto, u poređenju sa 31,6 odsto u 2022. godini, dok će udeo G7 pasti na 27,8 odsto u poređenju sa 30,4 odsto iz prošle godine. Na kraju 2020. brojke su bile slične, pri čemu su dve grupe zemalja doprinele po 31 odsto globalnom ekonomskom rastu.

Pored toga, MMF predviđa da će između 2023. i 2028. godine doprinos Kine globalnom ekonomskom rastu biti dvostruko veći od američkog. Indeks Indije će takođe premašiti severnoameričke zemlje, čineći 12,9 odsto u poređenju sa 11,3 odsto prošle godine.

Još u martu je, Ričard Dijas, konsultant u Acorn Macro Consulting, kompaniji za makroekonomska istraživanja sa sedištem u Velikoj Britaniji, pokazao stabilan rast BRIKS-a u poređenju sa G7 i predvideo da će se jaz samo povećati u narednim godinama. 

Prema dostavljenim podacima, BRIKS sada učestvuje sa  31,5 odsto  svetskog BDP-a, dok G7 predstavlja 30,7 odsto.

image