Ekonomija

Ukrajina u direktnom kontaktu sa Maskom zbog "Starlinka"

Ministar odbrane Ukrajine je poručio da njegova zemlja neće imati problema sa finansiranjem interneta
Ukrajina u direktnom kontaktu sa Maskom zbog "Starlinka"None © Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Najviši ukrajinski zvaničnici su u direktnom kontaktu sa izvršnim direktorom kompanije "Spejs Iks" Ilonom Maskom kako bi pronašli model plaćanja satelitskog internet programa "Starlink", koji pokriva teritoriju na kojoj su ukrajinske snage, rekao je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov.

Američki milijarder je kazao da će više od 20.000 "Starlink" terminala preusmerenih na Ukrajinu njegovu kompaniju koštati oko sto miliona. Dodao je da nije razumno da "Spejs eks" finansira "Starlink" u Ukrajini bez kompenzacije iz Pentagona.

Reznikov je otkrio da je ukrajinski ministar za tehnološke transformacije Mihail Fedorov u direktnoj vezi sa Maskom.

Fedorov se na Tviteru više puta zahvalio Masku na isporukama "Starlink" terminala zahvaljujući kojima je civilima i vojnim trupama širom Ukrajine omogućen pristup internetu.

Pentagon razmatra da način plaćanja satelitske mreže "Starlink", pronalazi model da se ono uključi u fond koji se koristi za nabavku oružja i opreme Ukrajini.

Postoji i opcija usluga drugog internet provajdera, kalifornijske kompanije za satelitske komunikacije "Vajasat", koja je saopštila da će Ukrajini pružiti besplatni bežični internet. Međutim, "Vajasat" ima daleko manju pokrivenost od "Starlinka".

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov je rekao da "ako je u pitanju samo novac", postoje najmanje tri izvora.

"Troškovi bi se mogli pokriti iz finansijskog paketa Pentagona koji podržava Ukrajinu, od novca iz Evrope, a zatim i od privatnih donatora", poručio je Reznikov.

Podsetimo, Fedorov je ranije pozvao Maska da ustupi Ukrajini stanice "Starlinka" i iskoristi svoju javnu platformu da bi, kako je naveo, "podstakao razumne Ruse" da se usprotive svojoj vladi.

Maskov "Starlink" projekat predstavlja ambiciozan pokušaj instaliranja mreže satelita u Zemljinoj orbiti kako bi internet bio dostupan širom sveta. Do sada je "Spejs eks" u orbitu uputio više od 1.700 "Starlink" satelita, a prema planovima kompanije američkog milijardera ukupno bi trebalo da ih bude više od 40.000.

image