Svet

Mask na listi "neprijatelja Ukrajine": Pre njega, na spisku Mirotvorca bila je Darja Dugina

Nakon što je najavio ukidanje besplatnog interneta za Ukrajinu, milijarder se našao na listi neprijatelja ove države
Mask na listi "neprijatelja Ukrajine": Pre njega, na spisku Mirotvorca bila je Darja Dugina© Tanjug/AP Photo/Eric Risberg

Američki milijarder Ilon Mask izrazio je zabrinutost nakon što je saznao da mu se ime našlo na spisku "neprijatelja Ukrajine" na kontroverznom veb sajtu Mirotvorac.

To se dogodilo nakon najave da će za Ukrajinu ukinuti besplatno korišćenje usluga "Starlinka".

Zanimljivo je da milijarder nije znao za postojanje sajta Mirotvorec, a na pojavu njegovog imena u tvitu je ukazala nezavisna novinarka Eva Bartlet, koja je u petak objavila skrinšot ekrana na kome se vidi da se Maskovo ime nalazi na ozloglašenoj listi.

Na tvit novinarke, uz skrinšot ekrana, direktor "Spejs Iksa" je tvitovao:

„Da li je ova lista stvarna? Koji je URL?“.

Novinarka je odgovorila da je godinama izveštavala o listi nakon što je stavljena na nju 2019. godine. Dalje je rečeno:

„Ali sada kada je Mask na listi posle Rodžera Votersa i drugih, lista 'Mirotvorca' bi možda mogla da se samouništi.

Iznenađeni što nikada nije čuo za Mirotvorca, mnoge Maskove pristalice bombardovale su ga primerima istaknutih ličnosti iz baze podataka, od kojih su neke već označene kao "likvidirane". Mask je rekao da je to "zabrinjavajuće" nakon što je na Vikipediji video da lista zaista postoji i da je nastavila da funkcioniše od 2014.

Na ovoj listi se našla i ruska novinarka Darja Dugina, koja je ubijena 20. avgusta 2022. godine. Njen profil na Mirotvorcu je sada označen kao "likvidiran". Njen otac, filozof Aleksandar Dugin, takođe je jedan od "neprijatelja Ukrajine".

Već danas Musk se više nije nalazio na listi nakon pretresa. Ostaje nejasno da li se on zaista nakratko pojavio na Mirotvorcu ili ne. Prema nekim izveštajima, njegovo ime je brzo uklonjeno iz baze podataka, dok ukrajinski aktivisti tvrde da je lažna i ruska provokacija.

Mirotvorac je navodno nezavisna ukrajinska baza podataka koja navodi ljude za koje anonimni moderatori smatraju da predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti Ukrajine. Sajt demantuje da je reč o "listi za ubijanje". Umesto toga, Mirotvorac tvrdi da je navodni izvor informacija za agencije za sprovođenje zakona i specijalne službe, uključujući i o "proruskim teroristima, separatistima i ratnim zločincima". Veruje se da je sajt povezan sa ukrajinskim Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Mirotvorac je postao ozloglašen 2015. godine kada su pisac i istoričar Oles Busina i političar Oleg Kalašnjikov ubijeni u Ukrajini nakon što su se njihovi lični podaci pojavili na sajtu. Zvaničnici EU i novinarske grupe osudile su 2016. godine Mirotvorca zbog curenja podataka o više od 4.000 predstavnika medija.

Ruski aktivisti za ljudska prava otkrili su da veb lokacija sadrži lične podatke 327 dece, što je navelo ruske vlasti da izraze zabrinutost generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u julu. Sajt je objavio lične podatke, uključujući imena, adrese, fotografije i stranice na društvenim mrežama dece, od kojih najmlađe nema ni deset godina.

image