Svet

Mask otkazao plaćanje Starlinka u Ukrajini: Pentagon da plati internet

Nakon napada ukrajinskog diplomate, donacije "Spejs iksa" se obustavljaju
Mask otkazao plaćanje Starlinka  u Ukrajini: Pentagon da plati internet© TanjugAP Photo/Susan Walsh

Američka kompanija "Spejs iks", u vlasništvu Ilona Maska, obavestila je Ministarstvo odbrane SAD da više ne može da finansira usluge satelitske komunikacije "Starlink" u Ukrajini.

Mask je zatražio da američka vojska plati satelitsku internet uslugu "Starlinka", pri čemu je naveo da su troškvi "Spejs iksa" u Ukrajini već prešli 80 miliona dolara i da će do kraja godine prevazići 100 miliona dolara.  

"Nismo u poziciji da doniramo dodatne terminale Ukrajini, ili finansiramo postojeće", navedeno je u pismu koje je direktor kompanije uputio Pentagonu.

Mask je na Tviteru potvrdio ove navode rekavši da je samo poslušao savet ukrajinskog diplomate koji mu je pre nekoliko dana poručio "da od***e".

"Spejs iks" je od početka sukoba donirao oko 20.000 "Starlink" satelitskih jedinica Ukrajini, obezbeđujući internet vezu i vojnu koordinaciju na ratištima koja bi inače bila odsečena od interneta. Ukrajinski zvaničnici su sistem nazivali "suštinskim delom ključne infrastrukture".

Kijev je pozvao kompaniju da pošalje hiljade dodatnih "Starlink" terminala, a Si-En-En prenosi da je ukrajinski general Valerij Zalužni direktno tražio 8.000 jedinica još u julu.

Konsultant "Spejs iksa" je kasnije napisao da firma "nema finansijsku sposobnost da obezbedi bilo kakve dodatne terminale ili uslugu na zahtev generala Zalužnog".

"Spejs iks" je nedavno bio na udaru kritika zbog navodnih prekida rada "Starlinka" u nekim regionima Ukrajine, a "Fajnenšel tajms" je preneo izveštaje ukrajinskih vojnika o "katastrofalnom" gubitku komunikacije prošle nedelje.

Uzrok prekida ostaje nejasan, iako ukrajinski zvaničnici insistiraju da problemi nisu rezultat tehničkog kvara ili sajber napada, već su posledica "geografskih ograničenja koja je nametnuo Spejs iks".

 

image
VV inauguration
banner