Svet

Mask se predomislio: Nastavljamo da finansiramo ukrajinsku vladu iako gubimo FOTO

Zbog prekida rada "Spejs iksa" u nekim regionima došlo je do "katastrofalnog" gubitka komunikacije ukrajinske vojske
Mask se predomislio: Nastavljamo da finansiramo ukrajinsku vladu iako gubimo FOTO© Tanjug/Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP

Osnivač kompanije ""Spejs Iks" Ilon Mask, rekao je večeras da će njegova kompanija nastaviti da finansira internet Ukrajincima putem sistema "Starlink".

Mask se predomislio u vezi njegove nedavne odluke da više ne finansira internet Ukrajincima putem pomenutog sistema.

"Dođavola sa tim… iako Starlink još uvek gubi novac i druge kompanije dobijaju milijarde dolara poreskih obveznika, mi ćemo nastaviti da finansiramo ukrajinsku vladu besplatno", napisao je Mask na Tviteru.

Podsetimo, Ilon Mask je ranije pozvao američke vlasti da nastave finansiranje Starlinka, a tom prilikom je rekao da njegova kompanija ne može u nedogled da finansira tu mrežu.

Inače, Starlink je pomogao u održavanju pokrivenosti internetom u ukrajinskim oblastima koje je gađala ruska vojska.

"Spejs iks" je od početka sukoba donirao oko 20.000 "Starlink" satelitskih jedinica Ukrajini, obezbeđujući internet vezu i vojnu koordinaciju na ratištima koja bi inače bila odsečena od interneta. Ukrajinski zvaničnici su sistem nazivali "suštinskim delom ključne infrastrukture".

Kijev je pozvao kompaniju da pošalje hiljade dodatnih "Starlink" terminala, a Si-En-En prenosi da je ukrajinski general Valerij Zalužni direktno tražio 8.000 jedinica još u julu.

Konsultant "Spejs iksa" je kasnije napisao da firma "nema finansijsku sposobnost da obezbedi bilo kakve dodatne terminale ili uslugu na zahtev generala Zalužnog".

"Spejs iks" je nedavno bio na udaru kritika zbog navodnih prekida rada "Starlinka" u nekim regionima Ukrajine, a "Fajnenšel tajms" je preneo izveštaje ukrajinskih vojnika o "katastrofalnom" gubitku komunikacije prošle nedelje.

Uzrok prekida ostaje nejasan, iako ukrajinski zvaničnici insistiraju da problemi nisu rezultat tehničkog kvara ili sajber napada, već su posledica "geografskih ograničenja koja je nametnuo Spejs iks".

image
VV inauguration
banner