Ekonomija

Srbiji nafta iz "Družbe" za dve godine: Blokada za ucene iz Hrvatske

Isporuka ruske nafte preko "Družbe" ne podleže sankcijama EU, jer je embargo uveden na uvoz crnog zlata morskim putem
Srbiji nafta iz "Družbe" za dve godine: Blokada za ucene iz Hrvatskewww.globallookpress.com © Matthias Bein/dpa

Srbija povezivanjem na "Družbu" dobija još jedan pravac dopremanja nafte, sigurnost snabdevanja rafinerije "Pančevo" i jeftiniji transport.

Osim toga, naša zemlja više neće zavisiti od hrvatskog naftovoda "Janaf" preko kojeg od 5. decembra 2022. ne možemo da kupujemo crno zlato iz Rusije zbog sankcija EU.

Sporazum o izgradnji cevovoda kojim će ruska nafta iz naftovoda "Družba" stizati do srpskih potrošača, Srbija i Mađarska trebalo bi da potpišu u junu. 

To je najavljeno nakon prošlonedeljnog sastanka ministarke energetike Dubravke Đedović i mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta u Budimpešti. Kako je rečeno, Mol i "Transnafta" nastavljaju pregovore o novim ulaganjima u projekat.

Naftovod će se graditi između Alđa u Mađarskoj i Novog Sada. Biće dugačak 128 kilometara, a izgradnja će koštati oko 100 miliona evra. Isporuka ruske nafte preko "Družbe" ne podleže sankcijama EU, jer je embargo uveden na uvoz crnog zlata morskim putem. Za izgradnju može da se koristi koridor gasovoda od Srbije do Mađarske, što će smanjiti vreme realizacije projekta.

Procenjuje se da naftovod može da bude završen za godinu i po do dve. Investitor sa srpske strane je Javno preduzeće "Transnafta".

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ocenjuje da izgradnja novog naftovoda između Srbije i Mađarske obezbeđuje još jedan izvor i pravac snabdevanja i smanjuje ucenjivački potencijal Hrvatske.

"Što se tiče ekonomičnosti, najviše se postiže povezivanjem na "Družbu" jer do Mađarske je najkraća trasa. Troškovi transporta će biti manji, jer je nafta već u naftovodu, nema pretakanja sa tankera na terminalu u Omišlju za "Janaf". Svaki barel nafte koji bude dolazio preko "Družbe" biće jeftiniji. NIS tranzit ne bi plaćao Hrvatskoj, već Srbiji, jer je to državni projekat", objašnjava Zdravković.

On dodaje da u budućnosti postoji mogućnost izgradnje novog naftovoda ka Rumuniji i luci Konstanca, koja bi nam donela potpunu diversifikaciju i bili bismo tranzitna zemlja.

image