Svet

Poljska se predomislila: Ipak dozvoljava tranzit ukrajinskog žita

Poljska, koja je najpre zabranila a potom odobrila uvoz ukrajinskog žita, predlaže nove sankcije Rusiji
Poljska se predomislila: Ipak dozvoljava tranzit ukrajinskog žitaGetty © Omar Marques / Stringer

Poljska je ovog meseca predložila novi set sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, piše Rojters i navodi da Varšava predlaže zabranu uvoza nafte i dijamanata.

Pismeni predlog, za koji je diplomatski izvor rekao da je dostavljen Evropskoj komisiji EU, samo je početak onoga što će sigurno biti dugi i složeni pregovori između 27 zemalja bloka, navodi agencija.

Odluka o novoj rundi sankcija mora da bude jednoglasna. EU je već uvela 10 paketa kaznenih mera protiv Rusije. Kada će se raspravljati o poljskom predlogu za sada se ne zna.

U međuvremenu, Poljska - koja se predstavlja kao vatreni pristalica Kijeva - iz straha da će naljutiti poljoprivrednike uoči izbora ove godine, ove nedelje je zadala udarac Ukrajini zabranom njenog uvoza žitarica.

Mađarska i Slovačka pridružile su se zabrani, o čemu će u sredu razgovarati izaslanici svih 27 članica EU u centru bloka u Briselu.

Rojters sada prenosi da je Varšava postigla sporazum o ponovnom pokretanju tranzita ukrajinskog žita preko svoje teritorije od petka. Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus dodao je da će tranzit biti nadgledan i zapečaćen.

Poljski ministar razvoja Valdemar Buda dodao je da će zabrana uvoza ukrajinskih prehrambenih proizvoda u Poljsku ostati na snazi.

Poljoprivrednici kažu da je jeftin uvoz iz Ukrajine snizio cene i smanjio njihovu prodaju. Postoje pritužbe i na kvalitet ukrajinskog žita.

U Poljskoj je ovo pitanje stvorilo problem u izbornoj godini za vladajuću nacionalističku partiju Pravo i pravda (PiS) koja se u velikoj meri oslanja na ruralna područja.

Ukrajina je rekla da je njen prioritet ponovno otvaranje tranzita kroz Poljsku.

"Uspeli smo da stvorimo takve mehanizme koji će obezbediti da u Poljskoj ne ostane nijedna tona žita", rekao je Telus novinarima posle dvodnevnih razgovora u Varšavi.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ranije je rekla da će se 11. paket fokusirati na borbu protiv zaobilaženja postojećih ograničenja, posebno za rezervne delove i opremu koju Rusija koristi protiv Ukrajine.

Predlog Varšave bi zaustavio uvoz ruske nafte preko severnog kraka naftovoda "Družba" koji ide ka Nemačkoj. Takođe bi se okončao uvoz ruskih dijamanata i prirodnog gasa, uključujući tečni gas (LNG), i prekinula saradnja na polju nuklearne energije.

Nemačka i Litvanija vrlo su zainteresovane za ovaj deo novog paketa sankcija, za razliku od Mađarske i Francuske koje trguju sa Rusijom.

Mađarska, koja je prošle nedelje saopštila da je pristala da izmeni svoj ugovor sa ruskim "Rosatomom" za proširenje nuklearne elektrane Paks, do sada se čvrsto protivila bilo kakvim sankcijama ruskoj nuklearnoj energiji.

Belgija, dom najvećeg svetskog centra za trgovinu dijamantima - Antverpena, do sada je uspešno lobirala protiv zabrane uvoza iz Rusije.

image