Svet

Poljaci odbili žito iz Ukrajine: Moramo da štitimo svoje građane

Velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Evropskoj uniji, na kraju su ostale u centralnoevropskim državama
Poljaci odbili žito iz Ukrajine: Moramo da štitimo svoje građane© Tanjug/AP Photo/Seth Perlman, File

Poljska vlada odlučila je da zabrani uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine kako bi zaštitila poljski poljoprivredni sektor, izjavio je u subotu lider vladajuće Partije prava i pravde Jaroslav Kačinjski.

Velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Evropskoj uniji, na kraju su ostale u centralnoevropskim državama zbog logističkih uskih grla, što je uticalo na cene i prodaju za lokalne poljoprivrednike.

Ovo je stvorilo politički problem za vladajuću stranku u izbornoj godini.

"Vlada je danas odlučila o uredbi koja zabranjuje uvoz žitarica u Poljsku, ali i desetine drugih vrsta hrane iz Ukrajine", rekao je Kačinjski tokom konvencije stranke PiS, objavio je Rojters.

"Mi jesmo i ostajemo nepromenjeni prijatelji i saveznici Ukrajine. Podržaćemo je i podržavamo je... Ali dužnost je svake države, svake vlasti, dobrog autoriteta u svakom slučaju, da štiti interese svojih građana", rekao je Kačinjski.

Kačinjski je rekao da je Poljska spremna da započne pregovore sa Ukrajinom kako bi se rešilo pitanje žita, a ukrajinska strana je već obaveštena o odlukama poljske vlade.

Vlada Poljske je ovlastila je ministre nadležnih resora da privremeno zabrane uvoz žitarica iz Ukrajine, saopštila je vlada u Varšavi.

U saopštenju se navodi da je poljski ministar poljoprivrede Robert Telus na sednici vlade izneo aktuelne probleme u vezi sa prilivom poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, a da su članovi kabineta razgovarali o mogućim rešenjima i akcijama radi zaštite poljskih farmera i potrošača, prenele su RIA Novosti.

Poljski ministri poljoprivrede i tehnologije i razvoja u stalnom su kontaktu sa Kijevom da bi se rešilo pitanje u vezi sa žitom, saopštila je poljska vlada.

Organizacije poljskih poljoprivrednika protestovale su od početka februara zbog toga što se žito uvezeno iz Ukrajine deponuje i prodaje u zemlji za naknadni izvoz preko Poljske u druge države.

Poljski poljoprivrednici takođe navode da je ukrajinsko žito neodgovarajućeg kvaliteta, zbog čega su cene domaćih proizvoda naglo snižene, kao i da možda neće biti dovoljno prostora u skladištima za novi usev.

Prema zvaničnim podacima poljske strane, u Poljsku je tokom prošle godine uvezeno oko dva miliona tona žitarica iz Ukrajine.

image