Rusija

Zaharova: Poljska razgovara s Ukrajinom samo dok joj je potrebna kao "antiruski instrument"

Kada se granica izbriše, a ostatke Ukrajine apsorbuje Varšava, onda niko neće da priča s lokalnim stanovništvom. Ova odluka ilustruje kako zapadnjaci zamišljaju brigu za gladne i one kojima je potrebna hrana, kaže portparolka ruskog MSP
Zaharova: Poljska razgovara s Ukrajinom samo dok joj je potrebna kao "antiruski instrument"www.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Poljska razgovara s Ukrajinom samo dok joj je potrebna kao "antiruski instrument", poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova povodom izjave poljskog ministar razvoja i tehnologije Valdemara Bude da se zabrana uvoza ukrajinskog žita u Poljsku "tiče njegovog tranzita u treće zemlje".

"Zamislite, ovako Poljska razgovara s Ukrajinom, dok joj je ta još potrebna, kao subjekt, kao antiruski alat. A kada se granica izbriše, a ostatke Ukrajine apsorbuje Varšava, onda niko neće da priča s lokalnim stanovništvom. I uopšte, ova odluka ilustruje kako zapadnjaci zamišljaju brigu za gladne i one kojima je potrebna hrana", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ranije je jedan broj organizacija koje ujedinjuju poljske poljoprivrednike protestovao što se u zemlji deponuje i prodaje žito koje se uvozi iz Ukrajine radi daljeg izvoza preko Poljske u druge države.

Poljoprivrednici kažu da je ukrajinsko žito lošeg kvaliteta, zbog čega su cene domaćih proizvoda naglo pale, a u skladištima možda nema dovoljno mesta za nove useve. Prema zvaničnim podacima, u protekloj godini iz Ukrajine je u Poljsku uvezeno oko dva miliona tona žitarica.

Podsetimo, Poljska je prošle subote zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine do 30. juna. Reč je o zabrani uvoza žitarica, šećera, suve stočne hrane, semena, hmelja, lana i konoplje, voća i povrća, proizvoda od prerađevina od voća i povrća, vina, goveđeg i telećeg mesa. Osim toga, do 30. juna u Poljsku se ne mogu uvoziti mleko i mlečni proizvodi, svinjsko, jagnjeće i kozje meso, jaja, živinsko meso, etil alkohol poljoprivrednog porekla, kao ni pčelinji proizvodi. Mađarska je takođe zabranila uvoz žitarica, uljarica i niza drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine do 30. juna 2023. godine.

image