Rusija

Zaharova: Savet Evrope podržavao nehumane akcije Zapada, a Rusiju bi da kažnjava

Savet Evrope nikada nije izračunao štetu koje su zapadne zemlje nanele Jugoslaviji, Iraku, Libiji ili Siriji. U tim nelegalnim koalicijama nije učestvovao samo Vašington, već i evropske zemlje, kaže portparolka ruskog MSP
Zaharova: Savet Evrope podržavao nehumane akcije Zapada, a Rusiju bi da kažnjavaGetty © Handout

Namera Saveta Evrope da od Rusije traži da plati ratnu odštetu Ukrajini je dokaz da nema pravila za delovanje te  organizacije, koja nehumane vojne avanture Zapada ne samo da nikada nije osudila, već ih je često podržavala, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Savet Evrope nikada nije izračunao štetu koje su zapadne zemlje nanele Jugoslaviji, Iraku, Libiji ili Siriji. U tim nelegalnim koalicijama nije učestvovao samo Vašington, već i zemlje članice Saveta Evrope", izjavila je Zaharova.

Upitala je potom da li Savet Evrope planira da izračuna štetu na Severnom toku, s obzirom na to da su štetu pretrpeli oni koji su finansirali projekat, oni koji su ga gradili, kao i oni koji su ga koristili za prenos gasa.

"Za razliku od Rusije koja je pokrenula Specijalnu vojnu operaciju (SVO), ti centri moći nisu imali nikakve veze sa zaštitom bezbednosnih interesa dok su vršili agresiju nad pomenutim zemljama. Očigledno da u Savetu Evrope ne znaju da NATO bombe donose smrt i uništenje, već veruju da donose slobodu i demokratiju", istakla je.

Poricanje Vašingtona potvrda Heršove verzije o Severnom toku

Zaharova je dodala da poricanje Vašingtona o umešanosti SAD u bombardovanje Severnog toka samo potvrđuje verziju novinara Simora Herša o američkom učešću u napadima. 

"Pokušaji američke strane da se izvuče sa energičnim poricanjem izrečenih činjenica kroz medije, ubacivanjem raznih izmišljotina i verzija poput 'umešanosti privatnih kompanija', zajedno sa nejasnim objašnjenjima američkih poslušnika, potvrđuju Heršovu verziju na najbolji mogući način", rekla je.

Ona je naglasila da će "Ruska Federacija učiniti sve da Zapad ne zagluši temu Severnog toka".

Municija sa osiromašenim uranijumom ozbiljna pretnja

Najave Velike Britanije o nameri da Kijevu isporuče granate sa osiromašenim uranijumom predstavljaju ozbiljnu pretnju, ali London neće izbeći odgovornost, navela je Zaharova.

"Reč je o ozbiljnoj pretnji i za narod Ukrajine. Sa ovom kriminalnom aktivnošću se neće izvući", poručila je Zaharova.

Podsetimo, zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi objavila je da će vlasti kraljevstva snabdevati Ukrajinu granatama koje sadrže osiromašeni uranijum i koja imaju povećanu efikasnost u uništavanju oklopnih vozila. Ministarstvo odbrane Velike Britanije nazvalo je "osiromašeni uranijum standardnom komponentom oklopne municije, koja se koristi decenijama".

Komentarišući odluku britanskih vlasti, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija biti prinuđena da adekvatno odgovori na činjenicu da "kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnom komponentom".

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji upozorila je London da Kijevu ne predaje municiju sa osiromašenim uranijumom. Kako je naglašeno, ovaj korak vodi eskalaciji sukoba, a upotreba takve municije u Ukrajini će uticati na zdravlje lokalnog stanovništva.

image
VV inauguration
banner